Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Τουρκία: Εμφύλιος, τρομοκρατία και συγγνώμες!

Τουρκία: Εμφύλιος, τρομοκρατία και συγγνώμες!
Πέρα, Κωνσταντινούπολη, 19 Μαρτίου 2016
από τον Λεωνίδα Κουμάκη
[Πηγή: Analyst.gr, 30/06/2016]
Ο πειρασμός να επιχειρηθεί ένας αντιπερισπασμός στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί μέσα στην Τουρκία, με στόχους τόσο την συσπείρωση του εσωτερικού μετώπου όσο και την διεκδίκηση «αντισταθμιστικών ωφελειών» για ένα μέρος των τεράστιων απωλειών σε όλα τα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής, είναι μεγάλος.
Η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία περνάει ένα πραγματικό εφιάλτη υπό τον ασφυκτικό έλεγχο ενός μεγαλομανούς, ανισσόροπου και αντιφατικού ηγέτη. Ένα εφιάλτη που έχει βυθίσει την συντριπτική πλειοψηφία του γειτονικού μας λαού στο φόβο, στην ανασφάλεια και στην επιδεινούμενη οικονομική απαξίωση. Ένα εφιάλτη, με ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα σε αίμα αθώων ανθρώπων που δολοφονούνται χωρίς να φταίνε σε τίποτα.
Η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο (Ιούνιος 2015 Ιούνιος 2016) δέχτηκε τις περισσότερες αιματηρές επιθέσεις από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (29 Οκτωβρίου 1923) και πραγματοποίησε τις μαζικότερες επιχειρήσεις στην Νοτιανατολική Τουρκία εναντίον του Κουρδικού πληθυσμού όλα αυτά στοίχησαν την ζωή ή τραυμάτισαν χιλιάδες ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ήταν αθώοι, ανυποψίαστοι και άμαχοι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Ιούνιος 2015: Παραμονές βουλευτικών εκλογών, με ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας να κάνει απροκάλυπτη προεκλογική εκστρατεία υπέρ του κόμματος των ισλαμιστών, να εξαπολύει απειλές για τιμωρίες και καταδίκες κατά παντός «αντιφρονούντος» και δύο εκρήξεις σε προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.
Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 στέρησαν την αυτοδυναμία από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – AKP των Ισλαμιστών (258 έδρες) και επέτρεψαν για πρώτη φορά την παρουσία του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών – HDP (80 έδρες) στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, παρά το όργιο των 140 επιθέσεων που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Το κλίμα της εποχής συμπληρώνουν οι αποκαλύψεις της Cumhuriyet για το φορτηγό που πιάστηκε να μεταφέρει όπλα στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές της Συρίας σαν δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια, η απολογία του (διωχθέντα) εισαγγελέα Aziz Takçı ότι από τις έρευνες που διενήργησε διαπίστωσε την αποστολή περισσοτέρων από 2.000 φορτηγών με όπλα από την Τουρκία προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Συρίας και οι πρωτοφανείς επιθέσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης (BBC, CNN, Guardian) με αποκορύφωμα την επίθεση στους New York Times (Όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι τα αφεντικά τους. Δυστυχώς είναι το εβραϊκό κεφάλαιο).
Ιούλιος 2015: Στις 20 Ιουλίου 2015, βομβιστική επίθεση σε πολιτιστικό κέντρο κατά την διάρκεια Κουρδικής εκδήλωσης για την ανοικοδόμηση του Κομπάνι κοντά στα σύνορα με την Συρία (Suruç Νοτιοανατολικής Τουρκίας), είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 34 αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100.
Στις 25 Ιουλίου 2015 δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά τη διέλευση στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην Κουρδική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Την ίδια μέρα η Τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιούσε επιδρομές εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ, παραβιάζοντας την εκεχειρία που ίσχυε από τον Μάρτιο του 2013 και κατηγόρησε το φιλοκουρδικό κόμμα ότι συνδέεται με την τρομοκρατία.
Στις 31 Ιουλίου 2015 στα Άδανα της νότιας Τουρκίας, δύο Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μετά από επίθεση που δέχθηκαν από μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν Hasan Firuzabadi, προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε κατά των Κούρδων θα προκαλέσουν πόλεμο στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Αύγουστος 2015: Την 1η Αυγούστου 2015, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Ανατολή, έγινε γνωστό ότι 260 περίπου Κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας από τις επιδρομές της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον βάσεων των ανταρτών.
Στις 7 Αυγούστου 2015 ο Γ. Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αραμπί, καταδίκασε τις Τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και κάλεσε Τουρκία και Ιράκ να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και στις δύο χώρες.
Στις 10 Αυγούστου 2015 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Sultanbeyli της Κωνσταντινούπολης με ένα αστυνομικό νεκρό και 10 τραυματίες, ενώ δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν και στις 18 Αυγούστου 2015 σε συμπλοκή μεταξύ ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής στρατοφυλακής και Κούρδων, έχασαν την ζωή τους ένας μόνιμος λοχίας και δυο στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.
Στις 29 Αυγούστου 2015, ο στρατιωτικός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσε ότι στον ένα μήνα μαχών που ξεκίνησαν από τις 22 Ιουλίου 2015, έχουν σκοτωθεί 394 Τούρκοι στρατιώτες, 16 Αστυνομικοί και 61 ασφαλίτες καθώς και 42 Κούρδοι μαχητές.
Σεπτέμβριος 2015: Η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK – Kurdistan Communities Union), με ανακοίνωση της καλεί σε ολοκληρωτική αντίσταση του Κουρδικού λαού εναντίον του Τουρκικού κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας, κηρύττοντας εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέχρι τελικής νίκης.
Μέσα στον Σεπτέμβριο του 2015 επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε τέσσερις συνοικίες του Ντιγιαρμπακίρ και της πόλης Τζίρε της επαρχίας Σιρνάκ λόγω των συνεχών συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Οκτώβριος 2015: 10η Οκτωβρίου 2015 μια διαδήλωση στην Άγκυρα υπέρ της ειρήνης βάφτηκε στο αίμα: 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 177 τραυματίστηκαν. Οι Κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν την μονομερή αναστολή οποιασδήποτε δράσης, ενόψει των Τουρκικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
Στις 17 Οκτωβρίου 2015, το δεξί χέρι του Ρ. Τ. Ερντογάν και επικεφαλής της ΜΙΤ Φιντάν Χακάν καταδίκασε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία δηλώνοντας πως «Η ISIS είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε να δεχθούμε πως δεν μπορούμε να εκριζώσουμε ένα σύστημα τόσο καλά οργανωμένο και τόσο δημοφιλές όπως αυτό του Ισλαμικού Κράτους. Ζητάω λοιπόν από τους δυτικούς συναδέλφους μου να αναθεωρήσουν την οπτική τους πάνω στα ισλαμικά πολιτικά κινήματα αφήνοντας στην άκρη τις κυνικές τους νοοτροπίες και να ματαιώσουν τα σχέδια του Πούτιν που στοχεύουν να συντρίψουν τους Σύριους ισλαμιστές επαναστάτες».
Στις 23 Οκτωβρίου 2015 ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε, μιλώντας στο Α Haber μια δήλωση που θα μπορούσε εύκολα να παρεξηγηθεί: «Μετά από την επίθεση στην Άγκυρα κάναμε μια δημοσκόπηση, σφυγμομετρώντας την κοινή γνώμη και είδαμε λοιπόν πως υπάρχει μια τάση ανόδου στις ψήφους μας!»
Νοέμβριος 2015: Την 1η Νοεμβρίου 2015 διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία που ξανάδωσαν αυτοδυναμία στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 316 έδρες. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών κάτω από αφόρητες πιέσεις (επιθέσεις στα γραφεία του, έρευνα κατά του Σελαχατίν Ντεμιρτάς «για προσβολή του Προέδρου και για παραγωγή προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», χωρίς προεκλογική εκστρατεία μετά την βομβιστική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου 2015 από τον φόβο δολοφονίας στελεχών του) εξασφάλισε ποσοστό 10,4% κι 59 έδρες στο νέο Τουρκικό Κοινοβούλιο.
Στις 2 Νοεμβρίου 2015 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αρνήθηκε να καταδικάσει την κατάρριψη Ρωσικού Αirbus στην Αίγυπτο από την τρομοκρατική οργάνωση Ansar Bait al-Maqdis που δραστηριοποιείται στο Σινά και έχει ενωθεί με το ISIS, δηλώνοντας: «Πως μπορώ να καταδικάσω το ISIS για κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους καθώς οι επιβάτες του επέστρεφαν από χαρούμενες διακοπές σε μια στιγμή που οι ομόθρησκοι μας βομβαρδίζονται από τα μαχητικά του Β. Πούτιν; Είναι το φυσικό επακόλουθο των πράξεων της Μόσχας στη Συρία και της υποστήριξης της στον Μ. Άσαντ!», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει «πως θα συνεχίζει να υποστηρίζει την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον εξόριστο πρώην πρόεδρο Μόρσι στην Αίγυπτο»!
Στις 13 Νοεμβρίου 2015 έγινε γνωστό ότι αμέσως μετά τις εκλογές η πόλη Σιρβάν που κατοικείται από Κούρδους πολιορκείται από χιλιάδες στρατιώτες και ειδικές ομάδες της αστυνομίας, υποστηριζόμενες από ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα για την αντιμετώπιση Κούρδων μαχητών. Άγνωστος είναι ο αριθμός νεκρών ή τραυματιών λόγω της απαγόρευσης μετάδοσης ειδήσεων.
Στις 20 Νοεμβρίου 2015 έγινε γνωστό ότι Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-25 και Su-24 κατέστρεψαν ολοσχερώς Τουρκική φάλαγγα που μετέφερε όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα σε έναν θύλακα Τουρκομάνων της al-Nusra στα μειονοτικά χωριά της Συρίας, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών Τούρκων ισλαμιστών.
Στις 24 Νοεμβρίου 2015 μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε ένα Ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Sukhoi Su-24M που επιχειρούσε κατά Σύριων Τουρκμένων ανταρτών μέσα στη βόρεια Συρία, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάστηκε ο Τουρκικός εναέριος χώρος για… 17 δευτερόλεπτα!
Δεκέμβριος 2015: Από τις 15 Δεκεμβρίου 2015, δέκα χιλιάδες άνδρες των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, συμμετέχουν σε επιχείρηση με στόχο την εκδίωξη Κούρδων μαχητών από τα αστικά κέντρα των πόλεων Τζίζρε και Σιλόπι, κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ. Σύμφωνα με Τουρκικές πηγές η επιχείρηση έχει στοιχίσει την ζωή σε 102 μαχητές του Ρ.Κ.Κ., δύο Τούρκους στρατιώτες και πέντε πολίτες.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, στην ανατολική επαρχία Μπιτλίς, δύο Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και έξι ακόμη τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό στο δρόμο.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2015 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 100 γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων της Τουρκίας τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζοντας πως ο αριθμός των θυμάτων, μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Την ίδια μέρα στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης σημειώθηκε έκρηξη σκορπώντας τον θάνατο σε μια μητέρα δύο παιδιών και τραυματίζοντας ένα πολίτη.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2015 έγινε δεκτός στην Μόσχα, με τιμές αρχηγού κράτους, ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς.
Ιανουάριος 2016: Στις 2 Ιανουαρίου 2016 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «Η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ» προετοιμάζοντας την εξομάλυνση των σχέσεων και «ξεχνώντας» παλαιότερες δηλώσεις του («Το Ισραήλ θα πνιγεί στο αίμα που χύνει» – Αύγουστος 2014 κ.α.π.)
Στις 12 Ιανουαρίου 2016 στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης σε ώρα αιχμής, βομβιστής αυτοκτονίας παρέσυρε στον θάνατο 13 ανθρώπους τραυματίζοντας άλλους 16.
Στις 21 Ιανουαρίου 2016 η Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Ayelet Shaked, στα πλαίσια ομιλίας κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του εβραϊκού Institute for National Security Studies, τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.
Φεβρουάριος 2016: Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας όταν πυροδοτήθηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε υπηρεσιακά οχήματα του Τουρκικού στρατού. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 61.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας, μια άλλη έκρηξη σε Τουρκικό κομβόι στην περιοχή Ντιγιαρμπακίρ είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο επτά στρατιωτικών και τον τραυματισμό πολλών άλλων.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2016 ο Stanley Weiss, πρόεδρος και ιδρυτής του Αμερικανικού think tank Business Executives for National Security, σε άρθρο του στην αμερικανική Huffigton ζητάει την αποβολή της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ και την άμεση στήριξη των Κούρδων στην δημιουργία μεγάλου «Κουρδιστάν» αλλά και την σύναψη συμμαχίας μαζί τους.
Μάρτιος 2016: Στις 4 Μαρτίου 2016 το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας υπέβαλε αίτημα στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να άρει την ασυλία των ηγετών και ορισμένων βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Την ίδια ημέρα, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ρουκέτα στην επαρχία Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 35 άτομα.
Στις 7 Μαρτίου 2016 ο Σερντάρ Καρτζιλίογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Μπόντρουμ δήλωσε πως η περιοχή θα βιώσει την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 30 ετών και ότι «Πριν ακόμη ανοίξει η τουριστική περίοδος, έμειναν άνεργοι 200.000 άνθρωποι».
Στις 13 Μαρτίου 2016 σημειώθηκε η τρίτη μεγάλη έκρηξη στην Άγκυρα μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, στην περιοχή Kızılay με απολογισμό 34 νεκρούς και 125 τραυματίες.
Στις 19 Μαρτίου 2016 στο κεντρικότερο σημείο της Κωνσταντινούπολης, την λεωφόρο του Πέρα, βομβιστής αυτοκτονίας παρέσυρε στον θάνατο 5 πολίτες και τραυμάτισε 37 ακόμα εκ των οποίων οι 5 βαριά.
Τον υπόλοιπο μήνα σημειώθηκαν τρείς ακόμα βομβιστικές επιθέσεις (μια στο Νούσαϊµπιν και δύο στο Ντιγιαρμπακίρ) με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 στρατιωτών και πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 46, ενώ κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και ενόπλων στο Ντιγιάρμπακιρ, έχασαν την ζωή τους 4 άνθρωποι.
Στις 24 Μαρτίου 2016 έγινε γνωστό από Τουρκικές πηγές ότι σε μάχες Κούρδων με δυνάμεις ασφαλείας σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας σκοτώθηκαν 30 Κούρδοι και πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί ενώ τραυματίστηκαν επτά ακόμα.
Απρίλιος 2016: Στις 12 Απριλίου 2016, στο κέντρο Διοίκησης του Hani (επαρχία Amed) σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με 34 νεκρούς και 70 τραυματίες. Σε ενέδρα που στήθηκε στους άνδρες των Τουρκικών ειδικών δυνάμεων οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή, σκοτώθηκαν άλλοι 11 άνδρες και τραυματίστηκαν 18 ακόμα.
Μάιος 2016: Την πρωτομαγιά σε συγκρούσεις του Τουρκικού στρατού μέσα στην πόλη Σιρνάκ σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης ενώ στην πόλη Γκαζιαντέπ βομβιστική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της πόλης με παγιδευμένο όχημα, παρέσυρε στον θάνατο δύο αστυνομικούς τραυματίζοντας άλλους 23.
Στις 5 Μαΐου 2016 ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε την παραίτησή του τόσο από την πρωθυπουργία, όσο και από την προεδρία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Στις 16 Μαΐου 2016 η πολεμική πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ανακοίνωσε ότι 48 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από Κούρδους αντάρτες τις τελευταίες δύο ημέρες σε σκληρές μάχες στην ανατολική Τουρκία.
Ολόκληρο τον υπόλοιπο μήνα Μάιο, σε διάφορες βομβιστικές επιθέσεις ή πολεμικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας (Ντίτζλε, Ντιγιάρµπακιρ, Χακάρι, Σέµντινλι, Μαρτίν, Τούντζελι, Σιρνάκ, Σιίρτ, Βάν) βρήκαν τον θάνατο 33 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 75.
Ιούνιος 2016: Την 1η Ιουνίου 2016 ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Νουµάν Κουρτουλµούς αποκάλυψε ότι 6.320 σπίτια σε πέντε περιοχές της (Κουρδικής) νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Τουρκικού στρατού εναντίον των ανταρτών του PKK.
Στις 7 Ιουνίου 2016 στο πολυσύχναστο Βέζνετζιλερ της Κωνσταντινούπολης σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 11 άνθρωποι (7 αστυνομικοί) και να τραυματιστούν άλλοι 36.
Στις 8 Ιουνίου 2016 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με όχημα βόμβα έξω από τη Διεύθυνση Ασφαλείας του Μάρντιν σκοτώνοντας ένα αστυνομικό, δύο πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 30.
Στις 9 Ιουνίου 2016 ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε τις τροποποιήσεις για την άρση ασυλίας βουλευτών ανοίγοντας τον δρόμο για την δίωξη 148 «αντιφρονούντων».
Στις 28 Ιουνίου 2016, την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ, σημειώθηκε μεγάλη βομβιστική επίθεση στο τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. 41 νεκροί και 239 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης.
Στις 29 Ιουνίου 2016 οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία μετά την επιστολή του Ρ. Τ. Ερντογάν προς τον Ρώσο ομόλογό του η οποία εστάλη στις 27 Ιουνίου 2016 και εξέφραζε τη βαθιά του λύπη για την κατάρριψη Ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την Τουρκική πολεμική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου 2015.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μια απλή ανάγνωση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο με την άφρονα πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγεί απόλυτα την στροφή 180 μοιρών του Τούρκου Προέδρου και τις συγνώμες που άρχισε να μοιράζει δεξιά και αριστερά.
Η Τουρκία θρηνεί περισσότερους από 500 νεκρούς στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν εναντίον των Κούρδων από τον Ιούλιο του περσινού χρόνου και η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. Οι συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις γονατίζουν τον τουρισμό και την οικονομία της Τουρκίας, ακόμα και οι πλέον παραδοσιακοί σύμμαχοι αντιμετωπίζουν την χώρα με την μεγαλύτερη καχυποψία, οι απώλειες σε ένα αδιέξοδο εμφύλιο πόλεμο γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο η καταδίωξη κάθε κατηγορίας «αντιφρονούντων», από Κούρδους μέχρι οπαδούς του «τρομοκράτη» και τέως μέντορα Φετουλλάχ Γκιουλέν, συνεχώς εντείνονται.
Όλα αυτά αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνα σημάδια για την Ελλάδα. Ο πειρασμός να επιχειρηθεί ένας αντιπερισπασμός στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί μέσα στην Τουρκία, με στόχους τόσο την συσπείρωση του εσωτερικού μετώπου όσο και την διεκδίκηση «αντισταθμιστικών ωφελειών» για ένα μέρος των τεράστιων απωλειών σε όλα τα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής, είναι μεγάλος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα αποτελεί τον διαχρονικό, παραδοσιακό και «ασφαλή» αποδέκτη των φαντασιώσεων και των παραλογισμών της Τουρκίας, ιδίως όποτε σπάει τα μούτρα της σε διάφορα άλλα μέτωπα.
Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, στέλνοντας μια και καλή τον ψευτο-σουλτάνο της Άγκυρας και την αυλή του, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου