Σελίδες

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Διήμερο διαδηλώσεων και συγκρούσεων στη βρετανική πρωτεύουσα

O Guy Fawkes συναντά...τους φοιτητές στους δρόμους του Λονδίνου

Διήμερο διαδηλώσεων και συγκρούσεων στη βρετανική πρωτεύουσα
[Πηγή: To Periodiko.Gr, 06/11/2015]
Από συγκρούσεις με την αστυνομία, συλλήψεις και τραυματισμούς σημαδεύτηκε η φετινή διαδήλωση «Million Mask March» που διοργανώνεται από τους Anonymous και συμπίπτει με την απόπειρα ανατίναξης του κοινοβουλίου από τον Guy Fawkes και δολοφονίας του Βασιλιά στις 5 Νοεμβρίου 1605,  μια επέτειο που γιορτάζεται στην Βρετανία ως τιμή προς το πολίτευμα, όμως, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων αυτών αποδίδουν το αντίθετο νόημα, καταδικάζοντας το κυρίαρχο σύστημα.
Με σημείο αφετηρίας στο Λονδίνο, την πλατεία Τραφάλγκαρ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με το κύριο σύνθημα της διαδήλωσης να είναι κατά του καπιταλισμού, με δεκάδες να φορούν την γνωστή συμβολική πλέον «μάσκα» από το V for Vendetta που έχει γίνει και σήμα κατατεθέν των Anonymous.
5566
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι το κοινοβούλιο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, και έφιππες, τους έκλειναν το δρόμο. Μπουκάλια εκτοξεύτηκαν κατά των αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα. Η κατάσταση για λίγο έφυγε εκτός ελέγχου, περιπολικά πυρπολήθηκαν. Πηγές της αστυνομίας μιλούν για τρεις συλλήψεις, ενώ δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο για τραυματίες.

anonymous_million_mask_march_london_7
Η αστυνομία είχε, από το πρωί, διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας, καλώντας σε ηρεμία και προειδοποιώντας ότι από το 2012 που διοργανώνονται αυτές οι διαδηλώσεις δημιουργούνται «επεισόδια και παρενοχλούνται άνθρωποι που απλώς πάνε στις δουλειές τους».
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που οι δρόμοι του Λονδίνου γίνονται πεδίο μάχης. Την Τετάρτη, χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν κατά της περαιτέρω αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και της επιπλέον περικοπής της οικονομικής στήριξης που παρέχεται σε φοιτητές που δεν έχουν τα μέσα να σπουδάσουν. Πρακτικά, καταργείται η οικονομική στήριξη και καλούνται οι φοιτητές να πάρουν δάνεια που θα αποπληρώσουν, όταν αρχίσουν να δουλεύουν και κερδίζουν 21.000 λίρες το χρόνο.

Student-protest-382455
Με κυρίαρχο σύνθημα: «Τι θέλουμε; Δωρεάν Εκπαίδευση, Πότε την θέλουμε; Τώρα» οι φοιτητές, που στο πλευρό τους είχαν την νέα ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, συγκρούστηκαν σκληρά με τις ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της διαδρομής που είχαν γνωστοποιήσει ότι θα ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου