Σελίδες

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της Monsanto

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της Monsanto

[Πηγή: efsyn.gr, 23/05/2015]
Μεγάλες διαδηλώσεις από το Παρίσι μέχρι την Ουαγκαντούγκου, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης εναντίον της εταιρείας Monsanto, και ειδικότερα εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, των φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών προϊόντων.
Στην Ελβετία, περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βασιλεία και τη Μορζ, όπου η Monsanto έχει την έδρα της για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Στην μακρινή Ουαγκαντούγκου, 500 άνθρωποι έκαναν πορεία εναντίον του αμερικανικού γίγαντα της αγροτικής βιοτεχνολογίας, που εισήγαγε το 2003 στην Μπουρκίνα Φάσο το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι. Η χώρα αυτή είναι η μόνη στη δυτική Αφρική που έχει πειραματισθεί με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού σε ανοιχτούς αγρούς.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο «ένα μορατόριο τουλάχιστον 10 ετών» ώστε «να συνεχισθούν οι ανεξάρτητες έρευνες» για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Στο Παρίσι, 2.000 έως 3.000 άνθρωποι απάντησαν στην έκκληση οργανώσεων πολιτών και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Greenpeace. Οι διαδηλωτές φώναζαν «η Μονσάντο όχι, η υγεία μου ναι».
Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν συνολικά σε 35 πόλεις στη Γαλλία και συμμετείχαν σ' αυτές πολλές χιλιάδες διαδηλωτών.
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε το ζιζανιοκτόνο Round-up, προϊόν της Monsanto που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε «πιθανόν καρκινογόνο» από την υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι αρμόδια για τον καρκίνο.
Στο Στρασβούργο, 800 έως 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν ξαπλώνοντας κάτω και τηρώντας ενός λεπτού σιγή μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, «ως φόρο τιμής στα υφιστάμενα και τα μελλοντικά θύματα που δηλητηριάσθηκαν από τα φυτοφάρμακα», όπως είπε ένας από τους οργανωτές.
Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 400 πόλεις σε 40 χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου