Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ιδρύθηκε Αποθεματικό Ταμείο των BRICS

Ιδρύθηκε Αποθεματικό Ταμείο των BRICS

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΣΑΝΓΚΑΗ
[Πηγή: iskra, 04/05/2015]
Το Σάββατο (2/5) ο Βλ. Πούτιν επικύρωσε συμφωνία για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το Business Insider, η Μόσχα διατίθεται να συμβάλει με 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο.
Πρόκειται βέβαια για ένα αρκετά μικρότερο ποσό σε σχέση με τα 41 δισεκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να δώσει η Κίνα στον οικονομικό φορέα που ιδρύθηκε μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.
Στα σχέδια των BRICS, η ίδρυση διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να "χτυπήσουν" τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές.
"Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε", ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ο επίσημος στόχος του Ταμείου, όπως διατυπώνεται από τη συμφωνία, είναι η προστασία των μελών της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών από τις "βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας" και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε κρατών.
Το δεδομένο πλέον είναι πως από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες, και όχι μόνο, χώρες οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην ανάγκη της οικονομικής κυριαρχίας του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.
Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη.
θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί για να γίνει κατανοητή και η δυναμική του εγχειρήματος πως οι πέντε αυτές χώρες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη.

Πηγή: businessinsider.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου