Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σε νέα φάση οι σχέσεις Ελλάδας και Ιράν

Σε νέα φάση οι σχέσεις Ελλάδας και Ιράν

Φωτο: www.kathimerini.gr
[Πηγή: efsyn.gr, 28/05/2015]
Η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν σηματοδοτεί ένα καινούριο κεφάλαιο, δρομολογώντας νέες συνεργασίες στους τομείς ανάπτυξης και ενέργειας. 
Το παραπάνω εξάγεται ως συμπέρασμα μετά την επαφή του Ιρανού ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Οι δύο υπουργοί τόνισαν -σε κοινή συνέντευξη Τύπου- πως η διμερής συνεργασία θα αφορά πολλούς τομείς εκτός κυρώσεων (αλλά θα προετοιμάζεται και η μετά εμπάργκο εποχή), με έμφαση στους τομείς της ενεργειακής συνεργασίας και των μεταφορών με τη βοήθεια του ελληνικού εφοπλιστικού στόλου. Παράλληλα θα ενισχυθεί η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας, τονίστηκε η ανάγκη αμοιβαίας αξιοπρέπειας και σεβασμού για μία λύση όπου θα βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές.
Ο Έλληνας υπουργός, αφού τόνισε πως το Ιράν «είναι μια χώρα με την οποία μας συνδέουν 3.000 χρόνια ιστορίας», συμπλήρωσε πως αποτελεί μια χώρα-κλειδί για την ασφάλεια τόσο τη διεθνή, όσο και τη περιφερειακή. Στο επίκεντρο της συνάντησης, είπε ο κ. Κοτζιάς, βρέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στα οικονομικά και στην ενέργεια, υπογραμμίζοντας πως «συνέδεσα τη συζήτηση που κάναμε για τα ενεργειακά, με την αξιοποίηση του ελληνικού εμπορικού στόλου, που έχει μεγάλη ειδίκευση στη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου». 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός τόνισε πως «η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ιράν στον ενεργειακό τομέα είναι δυνατή και επιθυμητή. Το Ιράν διαθέτει υψηλής ποιότητας και ποσότητας αέριο και ιδιαίτερα πετρέλαιο και η Ελλάδα είναι σε ένα σημείο της γεωγραφίας που αποτελεί είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης η Ελλάδα, ή, πιο σωστά, οι Έλληνες εφοπλιστές, διαθέτουν μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου. Νομίζω ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στις μεταφορές. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό - μετά και από τη συνάντηση που είχαμε στη Βουδαπέστη πέντε κράτη, η Τουρκία, η Ελλάδα, η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία- θέλουμε ως Ελλάδα, να γίνουμε μία χώρα προορισμός και ταυτόχρονα διέλευσης ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη. Νομίζω ότι στους νέους αγωγούς που έχει ανάγκη η περιοχή θα μπορεί να διοχετεύεται ενέργεια και από το Ιράν». 
Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός, αφού μίλησε κι αυτός για τη σχέση Ελλάδας-Ιράν και «για μια φιλία που χρονολογείται από χιλιετίες», είπε πως στον οικονομικό τομέα «θα καλλιεργήσουμε τις πολλές δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας και σε πολλούς άλλους τομείς, όπου υπάρχει κοινό συμφέρον μεταξύ των δύο χωρών».
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σύμφωνα με το Μαξίμου, στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιρανό υπουργό βρέθηκε η προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, καθώς και η ανάγκη εξασφάλισης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου