Σελίδες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πολιτικός σεισμός στις ισπανικές δημοτικές εκλογές


Πολιτικός σεισμός στις ισπανικές δημοτικές εκλογές
Η Manuela Carmena [Πηγή: elconfidencial.com]
Η "κόκκινη" δικαστής Manuela Carmena στη Μαδρίτη και η αγωνίστρια κατά των εξώσεων Ada Colau στη Βαρκελώνη επικρατέστερες για τη θέση του δημάρχου.
γράφει ο Σπύρος Στάβερης
[Πηγή: Α/Λ/Μ/Α/Ν/Α/Κ, 25/05/2015]
Μετά την επιτυχία της Teresa Rodriguez (Podemos) στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας της 22ης Μαρτίου (βλ. Α/Λ/Μ/Α/Ν/Α/Κ/ 25.2.2015), δύο ακόμη χαρισματικές γυναίκες, που εκπροσωπούν ιδανικά το ισπανικό κίνημα της εναλλακτικής αριστεράς εκπόρθησαν τα κάστρα της δεξιάς στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.
Με είκοσι εκλεγμένους συμβούλους, έναντι 21 για την Esperanza Aguirre, την υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος, ο συνδυασμός Ahora Madrid (ή αλλιώς Madrid se merece a Manuela - Η Μαδρίτη αξίζει την Μανουέλα) της Manuela Carmena, στον οποίο συμμετέχουν με κοινή πλατφόρμα οι Podemos, οι οικολόγοι του Equo, καθώς και μέλη του κόμματος των οικολόγων-κομμουνιστών της Ενωμένης Αριστεράς, θα κατακτήσει λογικά τη δημαρχία με την αναμενόμενη υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πρώην δικαστής, η 71χρονη σήμερα Manuela Carmena είναι το σύμβολο της κοινωνίας των πολιτών που αναδύθηκε στην Ισπανία μέσα από το πρωτόγνωρο Κίνημα των Αγανακτισμένων. Χωρίς να ανήκει σε κάποιο κόμμα, χαίρει κανονικής λατρείας για την έντιμη και θαρραλέα στάση που κράτησε σε όλη της τη ζωή. Σε ηλικία 33 ετών, εργαζόταν ως δικηγόρος σε ένα γραφείο όπου πέντε συνάδελφοί της δολοφονήθηκαν από ακροδεξιούς. Αργότερα, στα 45 της, ως δικαστής, αγωνίστηκε για να μπορούν να προσφεύγουν οι κρατούμενοι σε ψυχολόγους. Τέσσερα χρόνια μετά, ως πρεσβύτερος δικαστής στην Μαδρίτη, ξεκίνησε μία σταυροφορία κατά της διαφθοράς. 'Οταν, σε ηλικία 52 ετών διορίστηκε εκπρόσωπος του Δικαστικού Συμβουλίου, αρνήθηκε το κρατικό αυτοκίνητο κι αποφάσισε να κυκλοφορεί με ποδήλατο ή με τις συγκοινωνίες, μειώνοντας από μόνη της και το μισθό της. Ενάντια στους "πολιτικάντηδες" αντιπάλους της, υπενθυμίζει την κύρια δραστηριότητά της ως συνταξιούχος : διατηρεί ένα κατάστημα όπου πωλούνται ρούχα που κατασκευάζονται από κρατούμενους.
[Πηγή : Manuela Carmena : το βάρος των "alter" στη Μαδρίτη, άρθρο του François Musseau στη Libération/22.05.2015]
Η Manuela Carmena είναι το αγαπημένο πρόσωπο των εικονογράφων [Πηγή: elconfidencial.com]

Η Ada Colau. Φωτ. Alberto Gamazo. [Πηγή: jotdown.e]
"Σε αντίθεση με κάποιους από τους συναδέλφους της που είναι δραστήριοι μόνο στις βιβλιοθήκες, η πορεία της αποτελείται από απτές πραγματικότητες" (El Pais).
Στη Βαρκελώνη, η λίστα συνασπισμού των Podemos, των καταλανών οικολόγων και άλλων αριστερών ακτιβιστών, που εκπροσωπείται από την Ada Colau, αγωνίστρια κατά των εξώσεων και του κινήματος των Αγανακτισμένων, ήρθε πρώτη με 21 συμβούλους έναντι 20 για τους δεξιούς εθνικιστές της CIU. Θεωρείται βέβαιο ότι η αποχή των άλλων πολιτικών δυνάμεων θα της εξασφαλίσει τη δημαρχία.
"Το στρογγυλό της πρόσωπο με τα κοντά, κυματιστά μαλλιά, ήταν ήδη διάσημο στη χώρα. Με το έργο της ως επικεφαλής της Πλατφόρμας για τα Θύματα των στεγαστικών δανείων (Plataforma de Afectados por la Hipoteca, PAH), μια οργάνωση που έχει εμποδίσει χιλιάδες εξώσεις υπερχρεωμένων οικογενειών, έγινε η ηρωϊδα των θυμάτων της κρίσης.
Στους πιο φτωχούς εξ' άλλου, σκοπεύοντας σε μία καλύτερη αναδιανομή του πλούτου, θέλει η Ada Colau να αφιερώσει τα πρώτα της μέτρα από τη θέση της εξουσίας : να σταματήσει της εξώσεις στην πόλη, να μετατρέψει τα κενά διαμερίσματα σε κοινωνικές κατοικίες, να υποχρεώσει τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος του νερού, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού, κι ακόμη να επιβάλλει ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα των € 600 για τις οικογένειες που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης.
Για να τελειώνει με τα "προνόμια", η Άντα Colau υποσχέθηκε να δώσει το παράδειγμα με τη μείωση του μισθού της στα 2.200 € το μήνα, αντί για τα ετήσια 143.000 που εισέπραττε ο προηγούμενος δήμαρχος. Με τζιν και t-shirt, χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ζει με τον σύντροφό της σε ένα σπίτι με νοίκι. Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. "Ο υψηλότερος μισθός που έλαβα ποτέ ήταν 1.500 € ", είπε πρόσφατα".
[Πηγή : Le Monde/AFP, 25.05.2015]


El run run, ... "για να υπερασπιστούμε τα κοινά αγαθά".

[Πηγή Άρθρου: www.lifo.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου