Σελίδες

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

“Λίμνη με τους μαύρους κύκνους” η EE, το 2015”

“Λίμνη με τους μαύρους κύκνους” η EE, το 2015”

[Πηγή: seisaxthiablog, 02/02/2015]
“Μαύρη χρονιά, ειδικά για την Ευρώπη και περισσότερο για τις οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας” προβλέπει ότι θα είναι το 2015 ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος, Μπερτράν Σοκράν.Πτυχιούχος του MIT και της γαλλικής École Normale Supérieure και πρώην διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού στις γαλλικές πολυεθνικές Renault και Dassault , ο Μπετράν Σοκράν μόνο …τυχαίος δεν είναι.Ούτε βέβαια “αριστερός προφήτης” της καταστροφής. Σε άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό Le Point ,ο γάλλος οικονομολόγος περιγράφει με σαφήνεια τον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας για τον χρόνο που ανατέλλει ,δίνοντας βέβαια προτεραιότητα στην Ευρώπη:
“Στην ζώνη του ευρώ θα υπάρξει σεισμός. Η Ευρωπαική Ενωση θα θυμίζει μια λίμνη με …μαύρους κύκνους” εκτιμά ο Σοκράν και εξηγεί : “Κατ` αρχήν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Το πρωτογενές πλεόνασμα της δεν είναι αρκετό. Θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών”. Επόμενο επικίνδυνο κομμάτι του ευρωπαικού παζλ, η Ιταλία.
“Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια ιταλική καταστροφή” λέει ο γάλλος οικονομολόγος και προσθέτει: “Παρά το πρωτογενές πλεόνασμα και η Ιταλία δεν μπορεί να ξεφύγει .Η χώρα είναι υπερχρεωμένη με εσωτερικό δανεισμό, γεγονός που περιπλέκει την αναδιάρθρωση” . Ο Σοκράν προβλέπει μάλιστα ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Μάριο Ντράγκι θα αναλάβει τα ηνία της Ιταλίας,διαδεχόμενος στην προεδρία της χώρας τον υπέργηρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. “ Σε κάθε περίπτωση ,ο ιταλικός λαός οδεύει σε σκοτεινές μέρες” λέει .
Τα συντρίμμια της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Σοκράν, από την κρίση δεν θα ξεφύγει ούτε η Γαλλία .” Η γαλλική οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Τα οφέλη από τη μείωση του πετρελαίου δεν θα έχουν επαρκή αντίκτυπο . Καμία βελτίωση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η γαλλική κυβέρνηση έχει πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών. Το χρέος και της Γαλλίας είναι τόσο μεγάλο ώστε θα μπορούσε να κλυδωνίσει ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα” εκτιμά.
Αγριεύουν λοιπόν ολοένα και περισσότερο τα πράγματα στην Ευρώπη. Η Γερμανία μετέτρεψε την κρίση χρέους σε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Τα μνημόνια που επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλλει στη μια χώρα της Ευρωζώνης μετά την άλλη φέρνουν απερίγραπτη φτώχεια και δυστυχία. Μισθοί και συντάξεις καταρρέουν. Η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή ύψη. Το σημαντικό είναι όμως ότι η κοινωνική κρίση μεταλλάσσεται πλέον και σε πολιτική κρίση. Η αναμενόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι καθόλου μόνοι σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την κυρίαρχη τάξη στη Γερμανία . Στις εκλογές που θα διεξαχθούν επίσης μέσα στο 2015 σε Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να συνεχιστεί ο πολιτικός σεισμός είτε από την Αριστερά είτε από την δεξιά, ευρωσκεπτική πλευρά. Η Γερμανία “κατάφερε “ με την αλαζονική πολιτική της να κλονίσει συθέμελα την εμπιστοσύνη εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων προς το ευρώ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να προκαλεί φυγόκεντρες δυνάμεις πρωτοφανούς έντασης. Στη Βρετανία γίνεται σχεδόν ασυγκράτητη η δυναμική αποχώρησης από την Ευρωπαική Ενωση,όπως δείχνει και η τεράστια άνοδος των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ.
Την ίδια ώρα, διευρύνεται η ρήξη Γαλλίας – Γερμανίας, γεγονός που θα έχει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα, αφού μια σύγκρουση ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο θα ήταν μοιραία για το ευρώ. Η ραγδαία άνοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν με σύνθημα την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ αλλά και την ΕΕ είναι σημάδι του ρήγματος, που αρχίζει να καλλιεργείται πλέον και από μια σημαντική μερίδα της γαλλικής οικονομικής ελίτ.
Στη δίνη και η Γερμανία
Αλλωστε ,ούτε η Γερμανία θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση το 2015. Μπορεί το Βερολίνο να έχει προσανατολίσει την γερμανική οικονομία στην ενίσχυση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και την Κίνα ,αλλά τα νέα δεν είναι ούτε εδώ καλά για την γερμανική οικονομική ελίτ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της δραστικής μείωσης των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας από τη μία πλευρά και η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας από την άλλη, δημιουργούν νέα σημαντικά προβλήματα στη γερμανική οικονομία. Την ίδια ώρα, η σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο σε όλη την Ευρωζώνη δεν έχει περιορίσει μόνο την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά φυσικά και τις γερμανικές εξαγωγές ,ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο. Το Βερολίνο προσπαθεί βέβαια να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Γερμανών εργαζομένων με την καθιέρωση του κατώτατου ωρομίσθιου των 8,5 ευρώ για να επιτύχει και τη συσπείρωση του μεγαλύτερου ποσοστού του γερμανικού λαού γύρω από την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.
Ωστόσο ,οι αναλυτές διακρίνουν ήδη τα ίχνη και μιας τραπεζικής κρίσης στη Γερμανία. «Τα στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία δείχνουν κάποια σημάδια τοξικότητας, καθώς δεν είναι λίγοι και οι Γερμανοί δανειολήπτες που τα εξυπηρετούν με δυσκολία» λέει ο Μπερνάρ Σοκράν. Προειδοποεί μάλιστα ότι ακόμη και « η Deutsche Bank, η οποία κατέχει το 60% αυτού του χρέους είναι πολύ εύθραυστη. Οι Γερμανοί έχουν τα σπίτια τους, αλλά είναι υποθηκευμένα.. Λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι γερμανικές τράπεζες, έχουν ήδη αποδυναμωθεί από τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στους ισολογισμούς τους, και η δυσκολία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων από τα γερμανικά νοικοκυριά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα» λέει ο Γάλλος οικονομολόγος και προσθέτει: « Η Deutsche Bank είναι μια συστημική τράπεζα και μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το σενάριο του 2008 όχι μόνο μπορεί να συμβεί και πάλι, αλλά θα είναι πολύ χειρότερα».
Διά ταύτα; «Οι κοινωνικέςεντάσεις εντός της ζώνης του ευρώ θα είναι ακραίες. Η ιστορία επιταχύνεται» εκτιμά ο Μπερνάρ Σοκράν.

(Περιοδικό Επίκαιρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου