Σελίδες

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό κράτος για να αποκαταστήσει την πραγματική δημοκρατία στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό κράτος για να αποκαταστήσει την πραγματική δημοκρατία στην Ευρώπη


Ο Αμερικανός οικονομολόγος Γουίλιαμ Μπλακ αναλύει τους λόγους που κατά τη γνώμη του η Τρόικα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ακολουθούν ηθελημένα τη λάθος πρακτική στην Ελλάδα. Μια πολιτική που δεν θα οδηγήσει παρά στην καταστροφή.
Λευτέρης Σαββίδης
[Πηγή: news 247, 01/01/2015]
Καθηγητής οικονομικών και δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ο Δρ. Μπλακ συνέβαλε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών κατά της διαφθοράς για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Αμερικανός καθηγητής, σε άρθρο του στο neweconomicperspectives.org, αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως ΜΜΕ, Τρόικα, ΔΝΤ και Γερμανία βυθίζουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στην κρίση και την ανεργία με την πολιτική που επιβάλουν.
Ο Γουίλιαμ Μπλακ αποφάσισε να αναφερθεί στην Ελλάδα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, κάνοντας αναφορά και στις εκλογές, με αφορμή τα άρθρα του αμερικανικού Τύπου και συγκεκριμένα της New York Times που θεωρεί ντροπιαστικά για την εφημερίδα, αναφορικά με τα όσα περιγράφουν για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Έλληνας έκανε αρκετή υπομονή
"Θα ξεκινήσω με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 29/12 με τίτλο 'Η ελληνική υπομονή απέναντι στη λιτότητα φτάνει στα όριά της'. Η αλήθεια είναι πως ο ελληνικός λαός, όπως και οι εταίροι του στην Ευρωζώνη, υπήρξε ιδιαίτερα υπομονετικός με μια οικονομική πολιτική που ισοδυναμεί με αιμορραγία (λιτότητα). Ακόμη και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες να παραμείνουν σταθεροί, όσο διαρκεί η λιτότητα, τόσο καθυστερεί η ανάκαμψη και αυξάνεται η εξαθλίωση" σημειώνει ο καθηγητής.
Στη συνέχεια ο Δρ. Μπλακ καταφέρεται ενάντια στην Τρόικα, αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως "επέλεξαν να δημιουργήσουν καταστροφικά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα που εξακολουθούν εδώ και έξι χρόνια. [...] Η Τρόικα και οι ηγέτες της Ελλάδας που ενέδωσαν στις απειλές της, καταδίκασαν την Ελλάδα σε μια κρίση πολύ πιο σοβαρή και διαρκή. Κανένας λαός και κανένα κράτος δεν αξίζει να κάνει υπομονή βλέποντας τέτοιες φρικαλεότητες να επιβάλλονται στους γείτονές τους".
Η Γερμανία εγκαθίδρυσε στην Ελλάδα ένα de facto πραξικόπημα
Ο Δρ. Μπλακ όμως δεν αφήνει έξω από την κριτική του και τη Γερμανία, που ακυρώνοντας το δημοψήφισμα μετά τη συνάντηση των Καννών, "επέβαλλε ένα de facto πραξικόπημα", όπως αναφέρει συγκεκριμένα. Αναφερόμενος στο ρόλο της Γερμανίας, πιστεύει πως το Βερολίνο αποτελεί την υπερδύναμη της Ε.Ε. που ηγεμονεύει τις πολιτικές και οικονομικές πολιτικές και θεσμούς της. "Αν κερδίσει στις εκλογές και αν μείνει πιστός στις υποσχέσεις της εκστρατείας του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σοβαρή απειλή για την γερμανική ηγεμονία." σημειώνει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε για την υποχρέωση της επόμενης κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις των σημερινών κυβερνώντων, ο κύριος Μπλακ κατηγορεί τη Γερμανία για υποκρισία. "Η Γερμανία μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο απέρριψε μια σειρά από συμφωνίες αποκατάστασης που της προτάθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες και αποτελούσαν αυτοκαταστροφή της ίδιας αλλά και της Ευρώπης" σημειώνει. 
Η λιτότητα δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα
Ο Γουίλιαμ Μπλακ αρνείται να δεχτεί τον τρόπο με τον οποίο εθελοτυφλεί ο αμερικανικός τύπος, υποστηρίζοντας πως είναι ο διάλογος γύρω από τη λιτότητα και όχι η λιτότητα η ίδια που βυθίζει την Ελλάδα στην καταστροφή. "Το πιο αισιόδοξο σενάριο της Τρόικα για την Ελλάδα προβλέπει πως η χώρα θα χρειαστεί πέντε φορές περισσότερο χρόνο, απλά και μόνο για να ανακτήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας, από όσο χρειάστηκε στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάκαμψη μετά την μεγάλη και παγκόσμια ύφεση του '29" σημειώνει στην παρατήρηση της Τρόικα πως θα χρειαστούν περί τα 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης. Ο καθηγητής αναρωτιέται πως γίνεται ένα κράτος να προτιμά να αχρηστεύει τον ενεργό πληθυσμό της, ενώ σπρώχνει το καταρτισμένο και μορφωμένο δυναμικό της στο εξωτερικό.
Επιπλέον, ο Δρ. Μπλακ αναφέρεται στον τουρισμό, σημειώνοντας πως κανένα έθνος με βαρύ τουρισμό δεν επιλέγει να καταστρέψει τις υποδομές του, ώστε οι τουρίστες να επιλέγουν άλλους προορισμούς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. "Πρόκειται για τρέλα που μας οδηγεί στο ερώτημα, πως γίνεται να πήρε τόσο καιρό στους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να πουν 'δεν πρόκειται να ενδώσουμε πάλι στις απαιτήσεις σας και να διαπράξουμε τέτοιες βάρβαρες ενέργειες ο ένας σε βάρος του άλλου'".
Δεν είναι η λιτότητα που αποτρέπει την πτώχευση
Ο Γουίλιαμ Μπλακ εξηγεί επιπλέον με αφορμή τα άρθρα της New York Times, πως όσα γράφονται για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας από την άτακτη χρεωκοπία, δεν οφείλονται στην πολιτική του Βερολίνου, αλλά της ΕΚΤ. "Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι μια χαρά, αρκεί η εγγύηση της ΕΚΤ να παραμείνει στη θέση της - γεγονός που οδηγεί τη Γερμανία σε μια προσπάθεια να άρει αυτές τις εγγυήσεις αν οι Έλληνες ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Η Γερμανία θέλει να μπορεί να απειλεί, ώστε να αποτρέψει τους Έλληνες από την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου