Σελίδες

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

NY Times: Το Κομπάνι σύμβολο αντίστασης κατά του ISIS

NY Times: Το Κομπάνι σύμβολο αντίστασης κατά του ISIS


Κούρδοι μαχητές Πεσμπεργκά καθ' οδόν προς το Κομπάνι. Φωτο: Vadim Ghirda/AP
[Πηγή: Mignatiou.com, 20/11/2014]
Δύο μήνες μετά την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων κατά του ISIS στο Κομπάνι, η μοίρα αυτής της παραμεθόριας συριακής πόλης έχει καταστεί επίκεντρο της ευρύτερης αντιπαράθεσης με το Ισλαμικό Κράτος για την παγιοποίηση ή τον περιορισμό των συνόρων και φιλοδοξιών του, αναφέρει ο Tim Arango σε ανταπόκρισή του από την πόλη Suruc της Τουρκίας στην εφημερίδα NEW YORK TIMES με τίτλο «More Than a Battle, Kobani Is a Publicity War».
Πρόσθεσε ότι για την Ουάσιγκτον το Κομπάνι αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ της στρατηγικής του Προέδρου Ομπάμα για τη συνεργασία της αμερικανικής αεροπορίας με τις τοπικές χερσαίες δυνάμεις, ενώ για το Ισλαμικό Κράτος το Κομπάνι αποτελεί τεστ σχετικά με την εικόνα του ακατανίκητου που εκπέμπει για την προσέλκυση νέων τζιχαντιστών.
Όπως επισημαίνει ο Eliot A. Cohen, καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, η στρατηγική σπουδαιότητα του Κομπάνι έγκειται στην ψυχολογική και επικοινωνιακή σημασία του.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το Κομπάνι αποτελεί για τους Κούρδους μοχλό για έναν νέο εθνικισμό, ο οποίος προκάλεσε άμεση ανακούφιση στη μακρόχρονη διαμάχη με την Τουρκία, χώρα η οποία αντιστάθηκε τη διεθνή πίεση για άμεση επέμβαση. Η μάχη στη Κομπάνι είναι τόσο κρίσιμη ώστε έχει συνενώσει τις τρεις μεγαλύτερες κουρδικές ομάδες, τον τοπικό κουρδικό στρατό της Συρίας, το ΡΚΚ της Τουρκίας και τους Πεσμεργκά του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στην δυσαρέσκεια των Κούρδων για την μη εμπλοκή της Τουρκίας στην υπεράσπιση του Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος, σε αντίθεση με την έντονη αμερικανική εμπλοκή. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά ο αγώνας που διεξάγεται για την απώθηση των τζιχαντιστών δυσχεραίνεται από το ρόλο της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένες από τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκράτες που έχουν ως απώτερο σκοπό τους την αποσταθεροποίησης της Τουρκίας για να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η Τουρκία είναι ικανοποιημένη με την ουδέτερη στάση της και βλέποντας δύο από τους εχθρούς της, τους Κούρδους αυτονομιστές και τους τζιχαντιστές να σκοτώνονται μεταξύ τους. Όπως υποστήριξε ο Mohammad al-Raqqawi, ακτιβιστής από τη Raqqa, οι τζιχαντιστές έφθασαν στο Κομπάνι επειδή οι Τούρκοι τους χρησιμοποίησαν ως εντολοδόχους για να αποτρέψουν μια ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων της Τουρκίας.
Όπως υποστήριξε ο Barham Salih, πρώην Π/Θ του ιρακινού Κουρδιστάν, «το Κομπάνι αναδύθηκε ως σύμβολο της κουρδικής αντίστασης και ως επιβεβαίωση ότι είμαστε εδώ και ότι θα μείνουμε εδώ. Έχει καταστεί σύμβολο ενότητας των Κούρδων σε όλη τη Μέση Ανατολή και κατά κάποιον τρόπο έχει αλλάξει το αφήγημα σχετικά με τον κουρδικό λαό από την τραγωδία σε αυτό της αντίστασης».
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, η μάχη του Κορανίου έχει δώσει έμφαση και σε μια άλλη πραγματικότητα σχετικά με τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή οι Κούρδοι είναι αξιόπιστοι και αναντίρρητα φιλοαμερικανοί.
Οι κατά το παρελθόν σπαρασσόμενες κουρδικές ομάδες και οργανώσεις του ιρακινού Κουρδιστάν, της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας συνενώνονται έναντι του κοινού εχθρού, του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει ανταπόκριση της Donna Abu-Nasr από τη Βηρυτό στο BLOOMBERG με τίτλο «Kurds Find Unity in Fighting Islamic State. And in Beer».
Όπως επισημαίνει ο Kawa Hassan, επισκέπτης καθηγητής στο Carnegie Middle East Center, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας και η στήριξη που δέχονται οι Κούρδοι στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού κράτους δημιουργούν μια σπάνια ευκαιρία για τη δημιουργία κουρδικού κράτους είτε στο Ιράκ, είτε στη Συρία συμπληρώνοντας ότι «οι Κούρδοι βρίσκονται σε μια παράδοξη θέση. Είναι κατακερματισμένοι περισσότερο από ποτέ, αλλά αναδεικνύονται ταυτόχρονα ως ισχυροί παίκτες. Άρα η στρατηγική χρήση της νέας τους δύναμης εξαρτάται κυρίως και πρωτίστως από την ενότητά τους».
Σύμφωνα με το World Factbook της CIA οι Κούρδοι υπολογίζονται στα 30 εκατομμύρια, ενώ μιλούν διάφορες διαλέκτους και στηρίζονται από διάφορους περιφερειακούς υποστηρικτές, των οποίων οι αντιπαλότητες αντανακλώνται συχνά στους Κούρδους εντολοδόχους τους.
Ο κοινός εχθρός, το Ισλαμικό Κράτος, έχει συνενώσει ωστόσο τις διάφορες κουρδικές ομάδες. Το ιρακινό Κουρδιστάν έστειλε μαχητές Πεσμεργκά στη Συρία για να υπερασπιστούν το Κομπάνι, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις ενότητας με την συριακή κουρδική οργάνωση PYD, που συνεργάζεται με το ΡΚΚ της Τουρκίας. Ο ηγέτης επίσης του ιρακινού Κουρδιστάν, Massoud Barzani, πέτυχε συμφωνία, τον προηγούμενο μήνα με διάφορες κουρδικές οργανώσεις της Συρίας.
Σύμφωνα με τον Meryem Kobane, έναν από τους διοικητές των συριακών κουρδικών δυνάμεων, οι Κούρδοι αγωνίζονται σαν μια γροθιά. «Είμαστε παιδιά του ίδιου σπιτιού που συνθέτουν το ενωμένο μέτωπο κατά μιας βίαιης οργάνωσης» υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου