Σελίδες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σε «δυσμένεια» η λιτότητα στη Βρετανία


Σε «δυσμένεια» η λιτότητα στη Βρετανία

Οχι άλλη λιτότητα, λέει η πλειοψηφία των Βρετανών στη δημοσκόπηση των F.T.
Μόνο δύο στους πέντε Βρετανούς πιστεύουν ότι θα χρειαστούν κι άλλες περικοπές, κι άλλη λιτότητα την πενταετία μετά τις εκλογές του 2015, παρότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται του χρόνου να φτάσει τα  75,2 δισ. λίρες, δείχνει δημοσκόπηση της Populus για τους Financial Times.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι λένε τώρα ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μείωσης αυτού του ελλείμματος θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της σπατάλης από τον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων από την κυβέρνηση.
Εντελώς διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχουν οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με διαφορετική δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας, οι οποίοι θέλουν η επόμενη κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για τις υποδομές, αλλά να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στην κοινωνική πρόνοια. Οι εργοδότες θέλουν η μείωση του ελλείμματος να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018-19, ενώ παράλληλα να υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των κρατικών επενδύσεων σε τομείς που θα στηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Η μεγάλη απροθυμία του εκλογικού σώματος να αποδεχτεί περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα και για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, αλλά και για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, αφού φαίνεται ότι φθίνει η ευρεία αποδοχή της ανάγκης για λιτότητα μεταξύ της κοινής γνώμης, που διευκόλυνε πολύ τον Κάμερον όταν ανέλαβε την εξουσία το 2010. Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν ήλπιζε να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα πριν από τις εκλογές του Μαΐου, αλλά δεν προβλέπεται να τα καταφέρει και όποιος κάτσει στην καρέκλα του το 2015 θα πρέπει να επιβάλει κι άλλες περικοπές σε μια χώρα που έχει κουραστεί πλέον από τη λιτότητα. 
Η δημοσκόπηση των F.T. δείχνει ότι ενώ το 41%  συμφωνεί ότι υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών την επόμενη πενταετία, είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό, μόλις το 28% των ερωτηθέντων, που πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα και υπάρχει και ένα 18% που λέει ότι αυτή η λιτότητα δεν ήταν έτσι κι αλλιώς αναγκαία εξ αρχής.
Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί -το 48%- υποστηρίζει ότι εάν η κυβέρνηση είναι «αποτελεσματική» μπορεί εύκολα να εξοικονομήσει κονδύλια μειώνοντας τις σπατάλες της και βεβαίως ότι δεν πρέπει να γίνουν περικοπές στους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Σε αντίθεση, μόνο το 33% αποδέχεται τέτοιου είδους περικοπές, με απευθείας επιπτώσεις στη ζωή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου