Σελίδες

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου

Ουκρανία: Τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου

Ξεσπιτωμένοι πολίτες στο κέντρο του Ντόνιετσκ. (AFP/Bulent Kilic)
[Πηγή: inprecor, 03/09/2014]
Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τη ζωή τους να ανατρέπεται εξαιτίας της σύρραξης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 700.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν την χώρα τους. Αισθητή η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.
Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης σοβαρής διαμάχης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Τα διεθνή ΜΜΕ, επικεντρώνονται τις περισσότερες φορές στους διπλωματικούς χειρισμούς και στις ψυχροπολεμικές συγκρούσεις, αγνοώντας ότι αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα: νεκρούς, τραυματίες, πρόσφυγες, ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια.
Κοντολογίς, η ζωή εκατομμυρίων αμάχων έχει αλλάξει άρδην, καθώς αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας, ελλείψεων και απειλής της ζωής τους.
Τουλάχιστον 2.593 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα μέσα Απριλίου (μη συμπεριλαμβανομένων των 298 επιβατών και το πλήρωμα του Malaysian Airlines MH17, που καταρρίφθηκε στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που συντάχθηκε στις 29 Αυγούστου), ενώ 951 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μόνο στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι εμπλεκόμενοι στην αντιπαράθεση καταγράφουν μόνο τους πιστοποιημένους θανάτους. Όμως, σε ορισμένες ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της ζώνης του πολέμου, όπως στην περιοχή του Λουχάνσκ, τα θύματα λέγεται ότι έχουν ταφεί ακόμα και σε κήπους. «Επαναστάτες» (και κάποιες στρατιωτικές πηγές) κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόκρυψη των αληθινών αριθμών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν.
Συνολικά στην Ανατολική Ουκρανία, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τις συνθήκες ζωής τους να επιδεινώνονται. Για παράδειγμα, το πόσιμο νερό είναι το πιο βασικό αγαθό που στερούνται οι κάτοικοι του Ντόνετσκ. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στο Λουχάνσκ στερούνται ηλεκτρική ενέργεια, πόσιμο νερό και μέσα επικοινωνίας.
Η αρμόδια υπηρεσία για τους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει πως κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων περίπου 700.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους με προορισμό τη Ρωσία. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε στρατόπεδο προσφύγων στο Ροστόφ. Άλλοι 117.000 έχουν μετακινηθεί εντός Ουκρανίας.
Ρωσικές πηγές ισχυρίζονται ότι από την 1η Απριλίου σχεδόν 775.000 πολίτες της Ουκρανίας εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος, ενώ 190.000 Ουκρανοί ζητούν να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα στη Ρωσία. Έχουν δημιουργηθεί κάμποσοι προσωρινοί χώροι υποδοχής, όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως καθημερινά 1.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
Ο αριθμός των παιδιών που έχουν φτάσει στη Ρωσία από τη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχει φτάσει τα 14.000, δήλωσε ο διαμεσολαβητής για τα δικαιώματα των παιδιών.
Όπως ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος, η Ρωσία έχει ήδη υποδεχτεί περίπου 40.000 πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά.

[Πηγή: Premium.paratiritis.gr]
Το είδαμε στο euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου