Σελίδες

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ και η σύγχρονη Μπανανία

Ο ΕΝΦΙΑ και η σύγχρονη Μπανανία

Ο νόμος ήρθε στη Βουλή όπως εδόθη από την τρόϊκα μεταφασμένος από τα αγγλικά - Την έγκριση των δανειστών αναμένει το οικονομικό επιτελείο για να αυξήσει από τέσσερις σε επτά τις δόσεις – Α. Γεωργιάδης:«Περισσότερα αυτογκόλ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσε να φάει».
[Πηγή: Hit&Run, 18/08/2014]
Τα χνάρια της σύνταξης του πρώτου μνημονίου, όταν οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου, προεξάρχοντος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, είχαν συγκεντρωθεί σ΄ ένα δωμάτιο, γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας και προσπαθούσαν να το μεταφράσουν από τα αγγλικά ώστε να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, φαίνεται να ακολούθησε η κυβέρνηση σχεδόν πέντε χρόνια μετά και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο νόμος για τη φορολόγηση των ακινήτων εδόθη στην κυβέρνηση απευθείας από την τρόϊκα και ήταν – όπως είναι αναμενόμενο -, στα αγγλικά, η οποία τον μετέφρασε και τον έφερε στη Βουλή χωρίς καν να μπει στον κόπο να διορθώσει τις αυθαιρεσίες, τους παράλογους συντελεστές φορολόγησης και τα λάθη.
Αν η διαδικασία αυτή δεν συνιστά μία σύγχρονη…μπανανία, τότε τι είναι; Πολύ περισσότερο οι εφοριακοί, οι οποίοι κατήγγειλαν το γεγονός, κάνουν λόγο ότι πολλοί νόμοι έρχονται απευθείας από την τρόϊκα γραμμένοι στ΄ αγγλικά.
Όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας εφοριακών κ. Τρύφων Αλεξιάδης στον ΑΝΤ1, «όχι μόνο ο ΕΝΦΙΑ αλλά πάρα πολλοί νόμοι έχουν έρθει γραμμένοι στα αγγλικά. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς, όπως π.χ. ο 4174 (κώδικας φορολογικών διαδικασιών) έχει μέσα φρασεολογία και φαίνεται πως είναι μεταφρασμένος και δεν έχει καμία σχέση με κυβερνητική πραγματικότητα», τόνισε.
«Αυτό που θέλουμε να καταγγείλουμε ως εφοριακοί» ανέφερε συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης, «είναι, ότι δεν είναι δυνατόν όταν νομοθετούν κάποιοι, να νομοθετούν χωρίς να συζητάνε με τους φορείς της αγοράς, τα επιμελητήρια, τους λογιστές, τους εφοριακούς, και να κάνουν τους νόμους κάποια παρασκήνια και κάποιοι παρασύμβουλοι παχυλά αμειβόμενοι, οι οποίοι είναι και μόνιμοι –δεν αλλάζουν με τους υπουργούς που αλλάζουν- κι όταν οι νόμοι αυτοί μας οδηγούν εδώ που μας οδηγούν, κάποιοι αρχίζουν να λένε «φταίνε κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες», δήλωσε.
Δεν αρκούσε όμως το όλο φιάσκο – απ΄ ό,τι φαίνεται-, με τον ΕΝΦΙΑ αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια γραμμή πλεύσης. Έτσι, τώρα αναμένει την επιστροφής της τρόϊκας από τις διακοπές προκείμενου να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών για καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015.
Κι αυτό παρότι ακόμη και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014.
Η ενδεχόμενη επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό τρικ ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν προσλάβει ευρείες διαστάσεις απειλώντας την κυβερνητική σταθερότητα. Εκτός τούτου, το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει πλέον ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.
Το ότι ο χειρισμός του ΕΝΦΙΑ έχει πλήξει την κυβέρνηση αναγνωρίζεται και από τον λαλίστατο, κατά τ΄ άλλα, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κλίμα έχει αλλάξει και πλέον είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να μην οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
«Το κλίμα στη Βουλή έχει αλλάξει παντελώς και τα ποσοστά να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι 50-50» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε ότι υπάρχει στροφή και αλλαγή σκέψεων από ανεξάρτητους βουλευτές.
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ , υποστήριξε ότι ήταν από την αρχή μπλεγμένο θέμα, νομοθετικά και υπολογιστικά και παραδέχτηκε πως «περισσότερα αυτογκόλ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσε να φάει». Ανέφερε πάντως ότι στο 80% των περιπτώσεων ο φόρος έχει λειτουργήσει καθώς, όπως είπε, είναι μικρότερος σε σχέση με το έκτακτο τέλος.
Σχετικά με την ευρύτερη φορολογική πολιτική, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν είναι επιβαλλόμενοι οι φόροι, αλλά είναι επιβαλλόμενο να ζούμε με δικά μας χρήματα. «Αργήσαμε να κάνουμε όσα έπρεπε και γι’ αυτό έχουμε μεγάλους φόρους», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου