Σελίδες

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Νέο "αμυντικό" δόγμα Ισραήλ: Προβλέπει συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο


Νέο "αμυντικό" δόγμα Ισραήλ: Προβλέπει συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο
Φωτο: oimos-athina.blogspot.com
[Πηγή: iskra, 30/07/2014]
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΑΒΟΥΛΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΞΟΝΑ
Η Κύπρος και η Ελλάδα περιλαμβάνονται στις χώρες με τις οποίες το Ισραήλ θα πρέπει να προωθήσει συμμαχίες. Η θέση αυτή καταγράφεται στο νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ, το οποίο διαφοροποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και ευρύτερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα αναφέρονται ονομαστικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Τουρκία, με την οποία το Ισραήλ πριν μερικά χρόνια είχε ιδιαίτερη στρατιωτική συνεργασία και προχωρούσαν και σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.
Αντίθετα, η Τουρκία παρουσιάζεται ως μία από τις πηγές προβλημάτων για το Ισραήλ.
Στο νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ σημειώνεται πως αυτό κρίνεται αναγκαίο, γιατί τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί άρδην τα τελευταία 60 χρόνια, δηλαδή από τότε που σχεδιάστηκε το πρώτο ανάλογο δόγμα για το εβραϊκό κράτος.
Σημειώνεται πως «οι απειλές και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις περιφερειακές αναταράξεις, η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και η περίπλοκη πραγματικότητα, που προέκυψε μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, επιβάλλουν στο Ισραήλ να επιχειρήσει και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και εκτός αυτής, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Αφρική».
Η ΔΟΡΥΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ
Η νέα στρατηγική συμμαχιών του Ισραήλ που περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης στροφής της υποτελούς Αθήνας και της παραδομένης Λευκωσίας, που επισφραγίστηκε από τότε που και οι δύο πρωτεύουσες τέθηκαν υπό μνημονιακή μπότα. Ο παράλληλες και πανομοιότυπες επιλογές, Αθήνας και Λευκωσίας, από τη μία της οικονομικής μνημονιακής κηδεμονίας, κυρίως από τη Γερμανική ευρωζώνη και από τη άλλη της πολιτικοστρατιωτικής εθελοντικής ομηρίας στον αμερικανοϊσραηλινό άξονα, συνιστούν την καλύτερη δυνατή συνταγή υποθήκευσης και ενταφιασμού κάθε προοπτικής και για τις δύο χώρες. Ο αυτόματος πιλότος της Γερμανικής λιτότητας του ευρώ και της υποτελούς, εφ' όλης της ύλης, παράδοσης σε ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ, από τη Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συναποτελούν για Ελλάδα και Κύπρο ένα δρόμο μεγάλων οικονομικών και εθνικών περιπετειών, με πολύ πιθανή μια πραγματική, έως αφανισμού, καταστροφή τους.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Στη συνέχεια καταγράφονται με σαφήνεια οι τρεις στρατηγικοί τομείς, για τους οποίους μπορεί το Ισραήλ να αναζητήσει συμμάχους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Τρεις στρατηγικοί τομείς μπορεί να εντοπιστούν όπου το Ισραήλ θα ενδιαφερόταν να προωθήσει επίσημες και ανεπίσημες συμμαχίες.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα, Κύπρος και άλλες βαλκανικές χώρες. Στη Μέση Ανατολή - Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες του Κόλπου.
Τέλος, στη Ανατολική Αφρική, Αιθιοπία, Κένυα, Νότιο Σουδάν και Ουγκάντα (οι χριστιανικές ανατολικοαφρικανικές χώρες, που απειλούνται από τους φανατικούς Ισλαμιστές)».
Ως προς τον βαθμό σημασίας, που δίνει το Ισραήλ στην ανάπτυξη των σχέσεών του με την Κύπρο και την Ελλάδα, καταγράφεται σε άλλο σημείο της μελέτης που αναφέρεται στο νέο αμυντικό δόγμα της χώρας: «Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί τη σανίδα σωτηρίας που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη και την Αμερική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου