Σελίδες

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ο μαύρος κατάλογος των χρεοκοπημένων χωρών

Ο μαύρος κατάλογος των χρεοκοπημένων χωρών

Χαρακτηριστικό σκίτσο του Economist για το χρέος της Αργεντινής
[Πηγή: zougla.gr, 01/08/2014]
Μια εντυπωσιακή ανάλυση για τις πιο χρεοκοπημένες χώρες του κόσμου από το 1800 και μετά κάνει το περιοδικό Economist με αφορμή τις εξελίξεις στην Αργεντινή. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει τις περισσότερες φορές αν και οι συντάκτες του περιοδικού τονίζουν ότι έχει καταφέρει να πετύχει δυναμική επιστροφή στις αγορές, μέσα σε δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία έχει χρεοκοπήσει στα 214 αυτά χρόνια 7 φορές, όμως, υπάρχουν και χειρότερα. Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει 8 φορές ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με το Περού, το Μεξικό και την Τουρκία.
Αλλοι όμως έχουν τη χάρη της πρωτιάς. Εκουαδόρ και Βενεζουέλα έχουν χρεοκοπήσει 10 φορές και ακολουθούν Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Χιλή με 9 χρεοκοπίες.
Όπως τονίζεται «η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για 90 χρόνια περίπου, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη». Οι πέντε εξ αυτών των χρεοκοπιών έγιναν μέχρι το 1932 (το 1826, το 1843, το 1860, το 1894 και το 1932).
Το περιοδικό απονέμει τα εύσημα στη χώρα μας τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει την ταχύτερη επαναφορά. Διαπραγματεύτηκε ένα μαζικό «κούρεμα» επί ομολόγων ύψους 300 δισ. ευρώ το 2012, ωστόσο επέστρεψε στις αγορές νωρίτερα φέτος με έκδοση 5ετών ομολόγων, ύψους 4 δισ. δολαρίων, με επιτόκιο λίγο υψηλότερο του 5%.
Οσο για την Αργεντινή, που χρεοκόπησε και επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής, αναφέρει ότι εάν η χώρα είχε επιλύσει τη διαφορά με τους κατόχους ομολόγων, οι αγορές ίσως σύντομα να είχαν ξεχάσει αυτή την «κακή διαγωγή»του παρελθόντος.
Tίτλοι τέλους και επίσημα για την οικονομία της Αργεντινής.
Το απόγευμα της Παρασκευής η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.
Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί. Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε την Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή είχε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να εξοφλήσει τόκους αξίας 539 εκατ. δολαρίων στους ομολογιούχους που είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και το 2010. Η Αργεντινή κατέθεσε το ποσό αυτό στην Bank of New York Mellon, που διαχειρίζεται τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα, τον Ιούνιο, ωστόσο η πληρωμή των ομολογιούχων "πάγωσε" όταν αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Αργεντινή οφείλει να πληρώσει και περίπου 1,33 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (στους λεγόμενους holdout investors ή κατά κόσμον hedge funds-"όρνεα").
Το Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να "υπακούσει" υποστηρίζοντας ότι εάν ενέδιδε στις απαιτήσεις αυτών των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) που απαγορεύει στην Αργεντινή να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου