Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Μπερδεύεται κι άλλο το κουβάρι των «αποδείξεων»

Μπερδεύεται κι άλλο το κουβάρι των «αποδείξεων»

Οι Ουκρανοί επιμένουν να χρεώνουν κάθε κατάρριψη στην ίδια τη Ρωσία, οι αυτονομιστές όμως σπεύδουν να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη.
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακάβρια, αλλά και πιο μυστηριώδης. Καθώς δύο μεταγωγικά αεροσκάφη -ένα ολλανδικό και ένα αυστραλιανό- ολοκλήρωναν χθες το μεσημέρι το θλιβερό ταξίδι τους από το ουκρανικό Χάρκοβο προς το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, μεταφέροντας τα πρώτα λιτά, ξύλινα φέρετρα με τις σορούς 40 επιβαινόντων στη μοιραία πτήση MH17 των Malaysia Airlines, δύο ουκρανικά μαχητικά Σουχόι καταρρίπτονταν πάνω από το αιματοβαμμένο Ντονέτσκ…
Oπως ανακοίνωσε το Κίεβο, τα δύο αεροσκάφη κατέπεσαν κοντά στο ύψωμα Σάβουρ Μοχίλα, στην περιοχή Σακτέρσκ, όπου στέκει ένα μνημείο των μαχών του σοβιετικού στρατού κατά των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής επί εποχής Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η περιοχή δεν απέχει πολύ από το σημείο της συντριβής του μαλαισιανού Μπόινγκ πριν από μία εβδομάδα.
Ανευ στοιχείων
Χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η χθεσινή κατάρριψη των μαχητικών SU-25 έγινε με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ρωσικό έδαφος! «Καταρρίφθηκαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο και οι τρομοκράτες δεν έχουν τέτοιους επαγγελματίες», ανέφερε με μάλλον απλοϊκή διάθεση ο εκπρόσωπος Aντρι Λισένκο. Προς διάψευση, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές -που δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις θέσεις τους στο Ντονέτσκ- έσπευσαν αυτή τη φορά να αναλάβουν την ευθύνη.
Μασώντας εν τω μεταξύ τα λόγια τους, παρουσιάζοντας παρωχημένα -ακόμη και από τα social media (!)- στοιχεία, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι για την τραγωδία με την πτήση MH17 των Malaysia Airlines η Ρωσία «φέρει ευθύνη», απέφυγαν να συνδέσουν όμως άμεσα το Κρεμλίνο με την τραγωδία. Η εκτίμησή τους είναι ότι η κατάρριψη του Μπόινγκ έγινε από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, πιθανότατα «κατά λάθος», με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11, για τον οποίο όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προήλθε από τη Ρωσία.
Μυστηριωδώς, αυτό το κενό πληροφόρησης ανέλαβε να αναπληρώσει με αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, μέχρι πρότινος επικεφαλής της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής ομάδας «Alfa» των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ, σήμερα ηγέτης του αυτοπροσδιοριζόμενου ως αυτονομιστικού «Τάγματος του Βοστόκ», το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με τους ηγέτες των εξεγερμένων ρωσοφώνων.
Οι αυτονομιστές -αναφέρει ο Χοντακόφσκι- έχουν πράγματι στην κατοχή τους ενεργό συστοιχία BUK (που εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Μπόινγκ). Οσες είχαν υφαρπάξει από τις ουκρανικές δυνάμεις, προσέθεσε, ήταν γνωστό πως δεν λειτουργούσαν. Κι έτσι, με την… εις άτοπον απαγωγή, συμπεραίνει ότι η επίμαχη συστοιχία «μπορεί να μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και πιθανόν να εστάλη πίσω για να μην υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία».
Σε κάθε περίπτωση «ξέρω ότι το BUK ήλθε από το Λουγκάνσκ», δηλώνει. «Ομως ακόμη κι εάν αυτό χρησιμοποιήθηκε, οι Ουκρανοί έκαναν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι θα χρησιμοποιούνταν για την κατάρριψη ενός πολιτικού αεροσκάφους. Ηξεραν ότι οι αυτονομιστές το πήγαιναν στο Σνετζνόγιε (ένα χωριό 10 χλμ. δυτικά του σημείου της συντριβής του Μπόινγκ) και προκαλούσαν συνεχώς για τη χρήση του BUK, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, χτυπώντας άσκοπα στόχους. Αρχισαν τους βομβαρδισμούς την ώρα που έγινε η κατάρριψη», καταλήγει…
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε χθες ανοιχτά τις ουκρανικές αρχές ότι παραποιούν τις πληροφορίες που έχουν από την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, παραβιάζοντας έτσι «την αρχή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας» για την τραγωδία. Η ανάλυση των στοιχείων των δύο μαύρων κουτιών του μοιραίου Μπόινγκ άρχισε ήδη στη νότια Αγγλία. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, προειδοποίησε το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV), που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ερευνών. Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο να δοθούν απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα: ποιος και γιατί κατέρριψε το πολιτικό αεροσκάφος με τους 298 επιβαίνοντες…
Γεωστρατηγικές σκοπιμοτήτες
Οσο πάντως παρατείνεται το «μυστήριο» τόσο φαίνεται ότι αυτό θα χρησιμοποιείται ως «μοχλός» γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων. Η «Washington Post» αναφέρει ότι ομάδα ειδικών συμβούλων του αμερικανικού Πενταγώνου φτιάχνει ήδη βαλίτσες για Κίεβο, με την αποστολή να συνδράμουν στην αναδιοργάνωση του ουκρανικού στρατού, προκειμένου να απομονώσουν αρχικά κι έπειτα να «τσακίσουν» στρατιωτικά τους «τρομοκράτες»-ρωσόφωνους αντάρτες.
Παράλληλα, γίνονται πλέον ασφυκτικές οι πιέσεις της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη για την επιβολή σκληρών, οικονομικών αυτή τη φορά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το Bloomberg αναφέρει ότι ο αναπληρωτής προεδρικός σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε ήδη μια πρώτη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση με Ευρωπαίους πρέσβεις στην Ουάσινγκτον, υπαγορεύοντάς τους ουσιαστικά τα αντίμετρα που ο Λευκός Οίκος θα ήθελε να επιβάλουν οι «28» στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου