Σελίδες

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Να μην επαναληφθεί ξανά η προδοσία του 1974

Να μην επαναληφθεί ξανά η προδοσία του 1974

[Πηγή: Mignatiou.com, 15/07/2014]
Πέρασαν τέσσερις δεκαετίες. Σαράντα χρόνια από τότε που η χούντα και οι εδώ εγκάθετοί της ολοκλήρωσαν τα σχέδια για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Στις 15 Ιουλίου 1974 ανατράπηκε πραξικοπηματικά η κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου και δόθηκε η αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Ένα σχέδιο που βρισκόταν σε αδράνεια για δεκαετίες, αναμένοντας τη μεγάλη ευκαιρία.
Και την ευκαιρία την πρόσφερε το πραξικόπημα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προδοσία σε βάρος της πατρίδας μας. Μια προδοσία τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουμε μέχρι σήμερα. Ένα μεγάλο τμήμα της χώρας είναι υπό κατοχή, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν διά της βίας μακριά από τα σπίτια τους. Η τύχη των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστη, αν και η διαδικασία ταυτοποίησης προχωρά, έστω και με εμπόδια.
Ο τουρκικός στρατός κατοχής συνιστά μόνιμη επεκτατική απειλή, παρόλο που κάποιοι εκτός Κύπρου φαίνεται να έχουν «ξεχάσει» την παρουσία του. Σαράντα χρόνια μετά, σαράντα μακρόσυρτα μνημόσυνα, πόνος και θρήνος για την πατρίδα, για τους νεκρούς, για τους αγνοούμενους. Η προδοσία της χούντας και των εδώ ανθρώπων της, της ΕΟΚΑ Β, παρέδωσαν την Κύπρο στους Τούρκους. Αυτή η επέτειος, που κάθε χρόνο θυμίζει την προδοσία, την κατοχή, θα κυνηγά για πάντα τους Έλληνες της Κύπρου. Για όσα έγιναν σε βάρος της πατρίδας μας, αλλά και για όσα δεν έγιναν για να αποτραπεί η τραγωδία.
Το μήνυμα των ημερών θα πρέπει να είναι ένα: Η μόνη οδός για τον Ελληνισμό της Κύπρου παραμένει διαχρονικά η ανάγκη αποκατάστασης των δικαιωμάτων, η δικαίωση, η απελευθέρωση της πατρίδας από την κατοχή. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι νεκροί και όσοι αγωνίστηκαν υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την πατρίδα. Θα επαναλάβουμε πως η δικαίωση δεν επιτυγχάνεται με διθυραμβικές τοποθετήσεις και εξάρσεις κενές περιεχομένου. Χρειάζεται όραμα και σχεδιασμός, και πρωτίστως αποφασιστικότητα. Απαραίτητα συστατικά ενός αγώνα.
Ο Ελληνισμός στην Κύπρο δεν ξεχνά την προδοσία, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της πατρίδας από την Τουρκία. Η Κύπρος παραδόθηκε στην Τουρκία το 1974. Το χρέος όλων είναι η μη αποδοχή των τετελεσμένων και η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων.

[Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – http://www.philenews.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου