Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Οργανώσεις "εργολαβίας" του ιμπεριαλισμού και ο επικίνδυνος ρόλος τους

Οργανώσεις "εργολαβίας" του ιμπεριαλισμού και ο επικίνδυνος ρόλος τους

Του Σεϊτ Αλντογκάν
[Πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ, 15/06/2014]
Την προηγούμενη βδομάδα ένοπλοι της οργάνωσης ISIS (Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή) πραγματοποίησαν εισβολή στην πόλη Μουσούλι, του Ιράκ, όπου υπάρχουν τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου. Η στρατιωτική αυτή οργάνωση δεν σταμάτησε με αυτή της την ενέργεια κατέλαβε και την Τικρίτ και προχωράει προς την Βαγδάτη. 
Στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές παρουσιάστηκαν αιφνιδιασμένοι σ' αυτή την εξέλιξη κάτι που το εκδήλωσαν δημόσια αναρωτώμενοι σε αρκετά σχόλια του στυλ: «Πως μπόρεσε μια μικρή οργάνωση με 7000 στρατιώτες να καταλάβει μια πόλη που την υπερασπιζόταν 40.000 στρατιώτες του Ιράκ».
Οντως, η isil όταν δημιουργήθηκε ήταν μικρή. Όμως γιγαντώθηκε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αναλαμβάνοντας την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.
Με την ολόπλευρη βοήθεια της Αμερικής που θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτή την οργάνωση ενάντια στην Αλ Κάιντα και έχοντας κοινωνικά ερείσματα σε μεγάλες πόλεις όπου κατοικούσαν Σουνίτες -Αν Μπαρ, Φελούτζε και Ρονάντι κ.α- η οργάνωση ISIS στρατολογεί μαχητές και σύντομα βρίσκεται να διαθέτει χιλιάδες αξιόμαχους στρατιώτες, με αρκετούς απ' αυτούς να έχουν υπηρετήσει στα σώματα ασφαλείας του Ιράκ τα οποία διαλύθηκαν μετά την πρωθυπουργία του Ελ Μαλίκι Με λίγα λόγια αυτή η οργάνωση γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω από τα φτερά της Αμερικής. Επίσης να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση διαθέτει σύγχρονο οπλοστάσιο που αποτελείται από οπλισμό που είχε δοθεί από την Αμερική στις φυλές και τον στρατό του Ιράκ, και ο οποίος κατέληξε στην κατοχή της.
Σε αυτό που πρέπει να σταθεί κανείς είναι το θέμα της εμπλοκής της Τουρκίας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πριν 2 χρόνια ο ηγέτης των Σουνιτών Χασιμί κατηγορήθηκε από το κεντρικό κράτος του Ιράκ ότι καθοδηγεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Χασιμί ήρθε στην Τουρκία και το καθεστώς της Τουρκίας ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξη στο πρόσωπο του Χασιμί. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν ταυτόχρονα κάλυψε πλήρως την οργάνωση isil στη Συρία λέγοντας ότι πολεμάει "ενάντια στο καθεστώς της Συρίας".
Είναι περιττό να πούμε ότι ο Ερντογάν σε μια γνωστή δήλωση του είχε τονίσει σαφέστατα ότι "με πειράζει ο όρος Ισλαμική τρομοκρατία". Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντοτε υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει τους Σουνίτες Ισλαμιστές που συμπίπτουν με μία από τις πολιτικές του ιμπεριαλισμού "νέα καθεστώτα με θρησκευτικές βάσεις".
Είναι γνωστές οι προσδοκίες της Τουρκίας στις επεκτατικές πολιτικές της στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα η πολιτική της για το Κουρδικό ζήτημα και στο παρελθόν η ISIS, στάθηκε αρωγός του Ερντογκάν στον αγώνα του ενάντια στον Κουρδικό λαό.
Παράλληλα αναζωπυρώνονται μεγαλοϊδεατισμοί στην τούρκικη αστική τάξη. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις άρχισαν να ακούγονται από το επιχειρηματικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας εκφράσεις όπως "Η Μουσούλι είναι κληρονομιά των Οθωμανών", "ήρθε η ώρα να διορθωθεί η αδικία" κά.
Η γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι εντελώς ρευστή και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν αλλαγές συνόρων και διαμελισμός χωρών. Ηδη ακούγονται σενάρια για την προοπτική το Ιράκ να χωριστεί σε 3 κράτη ενώ η isil, όπως αναφέρεται και στην ονομασία της οργάνωσης, επιθυμεί το μεγάλο κράτος των Σουνιτών που περιλαμβάνει Ιράκ-Συρία.

Σημ. PARTISAN.GR: Η οργάνωση ISIS ( Islamic State in Iraq and al-Sham) ονομάζεται εναλλακτικά και ISIL ( Islamic State in Iraq and the Levant), αναλόγως της επιλογής al-Sham («Συρία» στα αραβικά) ή Levant («Λεβάντε») για την ονομασία του δεύτερου χώρου που εποφθαλμιά η οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου