Σελίδες

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

"Mαζί με τους εργαζόμενους με το κεφάλι ψηλά" - Κλείνουμε τα καταστήματά μας την Κυριακή 4/5

"Mαζί με τους εργαζόμενους με το κεφάλι ψηλά" 
Κλείνουμε τα καταστήματά μας την Κυριακή 4/5

[Πηγή: ertopen.com, 01/05/2014]
Δεν τσιμπάνε στο τυράκι της δουλειάς τις Κυριακές, που δήθεν θα φέρει το success story στα εμπορικά καταστήματα, οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι βιοτέχνες της Καλογρέζας. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωσή τους:
1η ΜΑΗ 2014 - ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ.
4η ΜΑΗ 2014 - ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.
Η καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε σήμερα επιχειρείται να ξεπεραστεί από τις πολυεθνικές του εμπορίου, τα πολυκαταστήματα και τους επιχειρηματικούς ομίλους στους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων, με πολιτικούς ταγούς και αρωγούς την κυβέρνηση, την τρόικα και την ΕΕ, μέσω μιας διαδικασίας «εξορθολογισμού» και «αναδιάρθρωσης» του συστήματος.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη μαζική εκκαθάριση των μικρών επιχειρήσεων, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, των διώξεων για τις ανεξόφλητες οφειλές, της έλλειψης ασφάλισης για την πλειοψηφία των συναδέλφων, της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές κ.λ.π.
Επιπλέον, η διαδικασία αυτή εμπεριέχει την ανασύνθεση της διαδικασίας της παραγωγής, της διανομής και της ανταλλαγής μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, μέσω τεχνικών αλλαγών, μέσω αλλαγών στην οργάνωση της εργασίας και μέσω αλλαγών στους εργασιακούς όρους (μισθοί πείνας, υπέρογκη ανεργία, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ευελιξίες στην αγορά εργασίας κ.λ.π.).
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η πολιτική που ακολουθείται βασίζεται σε δύο άξονες: μιας που αναδιανέμει το εισόδημα σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και μιας που αποσκοπεί στην τεχνική και οργανωτική ανασυγκρότηση της παραγωγικής και ανταλλακτικής διαδικασίας (εμπόριο) πάντα με κριτήριο τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.
Αντικειμενικά λοιπόν, η επιχειρούμενη προσπάθεια εξόδου από τη κρίση με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων φέρνει όχι μόνο εμάς, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, απέναντί τους αλλά ολόκληρη τη κοινωνία. Η εξαθλίωση του λαού είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την έξοδο του συστήματος από την κρίση του. Για αυτό λέμε πως ο αγώνας για την επιβίωσή μας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε αρμονία με τους αγώνες των εργαζομένων.
Κατά συνέπεια, η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι κορυφαία μέρα για την εργατική τάξη, κουβαλάει μεγάλο ιστορικό φορτίο. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, αποτελεί σταθμό για τη συμπόρευση των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
Θυμίζει ότι τα πάντα κατακτήθηκαν με ταξικούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και πως κανένα δικαίωμα, όσο αυτονόητο και αν φαίνεται, δεν είναι διασφαλισμένο στον καπιταλισμό. Το οκτάωρο, που αποτέλεσε βασικό αίτημα της εξέγερσης του Σικάγο το 1886, συνθλίβεται σήμερα από τους νόμους της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, της υποαπασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς από ήλιο σε ήλιο και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.
Συνάδελφοι μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι Καλογρέζας και Νέας Ιωνίας, οι εκτιμήσεις από τις μέχρι τώρα ανοικτές Κυριακές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου. Η πλειοψηφία των συναδέλφων δηλώνει πως τα αποτελέσματα «ανάκαμψης» του τζίρου τους ήταν πενιχρά, γεγονός που καταρρίπτει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αλλά και των πιο ευκολόπιστων συναδέλφων.
Αντιθέτως, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για τις πολυεθνικές του εμπορίου και τα πολυκαταστήματα. Όχι γιατί αυξήθηκε εντυπωσιακά ο τζίρος τους, αλλά γιατί κατανοούν πως η παγίωση του μέτρου οδηγεί στην εξαθλίωση τους μικρούς καταστηματάρχες και κατά συνέπεια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική, ολοκληρωτική κυριαρχία τους στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου να προσελκύσουν με προσφορές τους καταναλωτές της Κυριακής. Αποκαλύπτονται και οι τραπεζίτες, που ενώ έχουν καταδικάσει τους μικρούς εμπόρους σε ασφυξία ρευστότητας, την ίδια στιγμή προσφέρουν bonus μέσω των πιστωτικών καρτών, αποκλειστικά για τις Κυριακάτικες αγορές σε πολυκαταστήματα και πολυεθνικές!!!!!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι έμποροι, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, στον αγώνα για την επιβίωση ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!
Μαζί μας είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία και απέναντί μας οι πολυεθνικές του εμπορίου, τα πολυκαταστήματα, οι τράπεζες και φυσικά το πολιτικό προσωπικό τους, η κυβέρνηση, η ΕΕ και η τρόικα.
Σε αυτό το σκηνικό η Πρωτομαγιά εκπέμπει το μήνυμα ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και την αποστολή να πάει την πάλη της μέχρι τέλους, να γίνει «τάξη για τον εαυτό της», να συντρίψει τους εκμεταλλευτές της και να απελευθερώσει όλη την κοινωνία. Η εκπλήρωση της αποστολής της αποτελεί αναγκαίο όρο και για τη δική μας επιβίωση.
Συνάδελφοι, σας καλούμε να συμμετέχετε στη μάχη της πρωτομαγιάτικης απεργίας και την Πέμπτη 1/5/2014 αλλά και την Κυριακή 4/5/2014 - ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ".

ΕΜΠΟΡΟΙ, ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ, ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου