Σελίδες

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Οι καθαρίστριες και το σκάνδαλο Energa-Hellas Power

Οι καθαρίστριες και το σκάνδαλο Energa-Hellas Power
Της Βάλιας Μπαζού
[Πηγή: Το Ποντίκι, 22/05/2014]
Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν εφαρμόζει την δικαστική απόφαση για τις καθαρίστριες; Και γιατί δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στο σκάνδαλο Energa-Hellas Power για να υποστηρίξει τα συμφέροντά του δημοσίου;
Εκ πρώτης όψεως οι δυο υποθέσεις φαίνεται ότι είναι τελείως άσχετες μεταξύ τους. Με μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, αποδεικνύεται ότι έχουν απόλυτα άμεση σχέση αφού δίνουν το στίγμα του πολιτικού χειρισμού  που κάνει το υπουργείο Οικονομικών  σε δυο υποθέσεις που έφθασαν στη δικαιοσύνη και στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.
Και για τις δυο υποθέσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει πλείστες νομικίστικες εξηγήσεις και να καταγγείλει πολιτική εκμετάλλευση. Μόνο που ξεχνά ότι δεν αρκεί να φαίνεται αλλά πρέπει και να είναι πολιτικά τίμια. 
Υπόθεση καθαρίστριες
Την Παρασκευή 16 Μαΐου επιδόθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο υπουργείο Οικονομικών η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει τις  397 καθαρίστριες, θεωρεί παράνομη και αντισυνταγματική την διαθεσιμότητά τους και διατάσσει την άμεση επαναπρόσληψή τους.
Από τις 16 Μαΐου, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Όπως διαρρέουν, μάλιστα, προτίθενται να εφεσιβάλλουν την απόφαση. Ακόμα, όμως, κι αν ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα, οφείλει πρώτα να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες. Γιατί δεν το κάνει;
Σκάνδαλο Energa-Hellas Power
Οι υπεύθυνοι των εταιρειών Energa και Hellas Power καταχράστηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 250 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων ήταν και  το «χαράτσι της ΔΕΗ» το οποίο εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο δημόσιο. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι μεταξύ άλλων υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Το ελληνικό δημόσιο δια του αρμοδίου υπουργείου Οικονομικών ΔΕΝ παρέστη ως πολιτική αγωγή στη δίκη ενώ συνήγορος υπεράσπισης των υπευθύνων του σκανδάλου είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
Με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το σάλο που προκλήθηκε, παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή,  υποστήριξε ότι την ευθύνη του δικαστικού χειρισμού της υπόθεσης Energa- Hellas Power έχει το Γραφείο Νομικού Συμβούλου Φορολογίας και ότι  το υπουργείο Οικονομικών  πρόκειται ΝΑ δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου και ότι το δημόσιο δεν έχει χάσει κανένα ουσιαστικό ή δικονομικό δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου