Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Παζάρι για ομοσπονδία

Παζάρι για ομοσπονδία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Ο Γιάτσενιουκ προτείνει παραχώρηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες, αλλά οι αυτονομιστές και η Μόσχα επιμένουν σε ομοσπονδιοποίηση. Αποπληρωμή χρεών 3,51 δισ. δολαρίων ζητά η Gazprom
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Σύσσωμη η μεταβατική πολιτική ηγεσία του Κιέβου, δύο πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, υποψήφιοι στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές, τοπικοί αξιωματούχοι, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΑΣΕ για το ουκρανικό, Γερμανός πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, όλοι ήταν παρόντες στη «στρογγυλή τράπεζα» που στήθηκε χθες στο Κίεβο, στο πλαίσιο εκκίνησης του εθνικού διαλόγου, εκτός από τους ηγέτες, ή εκπροσώπους έστω, των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας. «Θα κάνουμε διάλογο με όλους όσοι δεν πυροβολούν και δεν σκοτώνουν πολίτες», διακήρυξε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, την ώρα που η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του στρατού συνεχίζεται στις περιοχές των αυτοανακηρυχθέντων «Λαϊκών Δημοκρατικών» του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.
Καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει εν όψει της 25ης Μαΐου, στο τραπέζι του ενδο-ουκρανικού διαλόγου άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες προτάσεις για αποκέντρωση των εξουσιών στη χώρα. «Αυτή θα καταστεί εφικτή με την τροποποίηση του Συντάγματος», τόνισε ο Γιάτσενιουκ, «και την παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες (…) δημιουργώντας μια πραγματική ισορροπία».
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι περιφέρειες θα μπορούν να διαχειρίζονται πιο αυτόνομα τους τοπικούς προϋπολογισμούς τους, παρακρατώντας π.χ. μέρος των φόρων που αποδίδουν σήμερα στην κυβέρνηση του Κιέβου και αξιοποιώντας τα ποσά αυτά για την ανάπτυξη των περιοχών τους. Παρ’ όλα αυτά, οι παραχωρήσεις αυτές απέχουν από μια ουκρανική ομοσπονδιοποίηση, που ζητούν οι αυτονομιστές και προτείνει ως λύση η Μόσχα.
Προς το παρόν, η ουκρανική κυβέρνηση βρήκε ήδη έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ: του οικονομικού «άρχοντα» των ανατολικών περιοχών, όπου χτυπά η βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας.
«Μοναδικός σωστός δρόμος»
Με χθεσινές δηλώσεις του, ο δισεκατομμυριούχος ξεκαθάρισε ότι «οι κυβερνητικές προτάσεις είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος» ώστε οι κάτοικοι στη λεκάνη του Ντομπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) «να ζήσουν ευτυχισμένοι σε μια ενωμένη Ουκρανία».
Από τη Μόσχα, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, άρχισε και πάλι να μιλά για κλίμα εμφυλίου, που «δεν ευνοεί τη διεξαγωγή ελεύθερων και αμερόληπτων προεδρικών εκλογών» στην Ουκρανία. Χθες, οριστικοποιήθηκε για τις 19 του μηνός μια νέα συνάντηση μεταξύ του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, και του Ρώσου αρμόδιου υπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ, με αντικείμενο τη διαμάχη Κιέβου και Gazprom για τη συνέχιση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την Ευρώπη.
Στην κορυφή της ατζέντας τους θα είναι αφενός η αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, ύψους 3,51 δισ. δολ. Αφετέρου, η απαίτηση της Gazprom για προπληρωμές εφεξής στις παραδόσεις, με τη Μόσχα να δηλώνει τώρα ανοιχτή σε μια αναθεώρηση της τιμής πώλησης του φυσικού αεριού στην πρακτικά χρεοκοπημένη Ουκρανία.
«Κανείς δεν είπε ποτέ “δώστε μας 4 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως”», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ. «Αντίθετα -πρόσθεσε- είπαμε: “Δείξτε μας ότι είστε έτοιμοι να δράσετε. Η αποπληρωμή μέρους του χρέους είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των συζητήσεών μας”».
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και ηγέτης των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναγνώρισε πρώτη φορά χθες πως «δεν ήταν πολύ έξυπνο» από πλευράς των Βρυξελλών «να δώσουν στην Ουκρανία την εντύπωση ότι έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία»! «Το κλειδί (για επίλυση της κρίσης) βρίσκεται στα χέρια του Πούτιν», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου