Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τράπεζα Ελλάδος: Εξοντώστε τις αδύναμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Τράπεζα Ελλάδος: Εξοντώστε τις αδύναμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

[Πηγή: inprecor, 09/05/2014]
ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΟΥΝ
Μέσα από τις σελίδες της ναυαρχίδας του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου, της εφημερίδας Financial Times, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος έδωσε το σύνθημα στις ελληνικές τράπεζες να αφήσουν τις αδύναμες οικονομικά επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και να προωθήσουν ενεργά τις συγχωνεύσεις τους με τα μεγάλα ολιγοπώλια.
Οι δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου δεν αποτελούν μονάχα ένα μνημείο κυνισμού αλλά και μια σαφή επιθετική στόχευση του μεγάλου κεφαλαίου της Ελλάδας, το οποίο επιδιώκει την επιτάχυνση της συγκεντροποίησης των διάφορων κλάδων της οικονομίας σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Γ. Προβόπουλος, από την θέση που κατέχει, εμφανίζει αυτό τον στόχο του μεγάλου κεφαλαίου ως εθνικό, η επίτευξη του οποίου θα συμβάλει στη κατά δήλωση του «βιώσιμη ανάπτυξη».
Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική, καθώς η ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου μόνο χειροτέρευση μπορεί να γνωρίσει από την ενίσχυση των μονοπωλίων και την καρτελοποίηση της οικονομίας. Οι σχεδιασμένες πτωχεύσεις, οι οποίες είναι συνυφασμένες με το εκρηκτικό φαινόμενο των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», θα φέρουν νέα αύξηση της ανεργίας και μείωση της παραγωγής, ενώ και οι τιμές θα συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη.
Είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό να καλούνται οι τράπεζες να διαδραματίσουν ένα τέτοιο αντιλαϊκό ρόλο, την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει ενισχύσει με πακτωλό δισεκατομμυρίων τους τραπεζίτες, με τις πλάτες των φορολογουμένων. Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ο τόπος είναι ριζοσπαστικότερες αλλαγές στα πλαίσια ενός σχεδίου προοδευτικής εξόδου από την κρίση, με βασικούς άξονες την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών και την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση, η οποία θα προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών του εργαζόμενου λαού.

Ακολούθως, παρατίθεται, χωρίς κρίσεις και σχόλια ρεπορτάζ, αναφορικά με τις δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου στους Financial Times.
ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΥΣ FT: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ»
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση σε όλο το εύρος της οικονομίας, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στους Financial Times.
Η παραπάνω προειδοποίηση, σημειώνουν οι FT, έρχεται ύστερα από την πίεση που άσκησε η κεντρική τράπεζα προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας ώστε να ιδρύσουν Διευθύνσεις -«bad banks»- για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στο 33% των συνολικών δανείων ύψους περίπου 220 δισ. ευρώ.
«Εχω παροτρύνει τις τράπεζες να επιδιώξουν τη συγκέντρωση σε άλλους κλάδους της οικονομίας προκειμένου αυτοί να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ανταγωνιστικοί. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επωφελές για την οικονομία: θα άνοιγε τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και, το κυριότερο, για αύξηση της απασχόλησης».
Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί την επιτυχή συγκέντρωση της τραπεζικής αγοράς ως ορόσημο για την υπόλοιπη οικονομία. Από τις 18 εμπορικές τράπεζες του 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα τέσσερις συστημικές τράπεζες -ανακεφαλαιοποιημένες από το δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ- μία μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες, τοπικές, συνεταιριστικές τράπεζες.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Πραγματοποιήθηκε μια ριζική διαδικασία συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ δώδεκα μη βιώσιμες τράπεζες, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, εξυγιάνθηκαν», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ. «Ολα αυτά συνέβησαν εν μέσω της κρίσης και χωρίς να υποστεί απώλειες ούτε ένας καταθέτης».
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ερωτήματα όσον αφορά πόσα επιπλέον κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες, αναφέρει το άρθρο. Τα αποτελέσματα της BlackRock διαφοροποιούνταν σημαντικά από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο υποστήριξε πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν ως και 22 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT. Ο κ. Προβόπουλος, πάντως, σημείωσε πως «η υποδοχή τον Μάρτιο των αποτελεσμάτων των stress tests εκ μέρους των αγορών ήταν εξαιρετικά θετική, τόσο με τη Moodys όσο και τη Fitch να εκδίδουν ανακοινώσεις πως οι εκτιμήσεις τους ήταν παρόμοιες με τις δικές μας». «Η συγκεκριμένη υποδοχή πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση με αποτέλεσμα τρεις από τις συστημικές τράπεζες να επανέλθουν στις αγορές μέσω πολύ επιτυχημένων αυξήσεων κεφαλαίου.
Η τέταρτη συστημική τράπεζα έχει, επίσης, ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, η οποία και αναμένω ότι θα είναι επιτυχημένη», αναφέρει ο κ. Προβόπουλος. Τον προηγούμενο μήνα οι αυξήσεις κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών -Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank-, που έφθασαν συνολικά τα 5,9 δισ. ευρώ, κατέγραψαν πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η τέταρτη, η Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να ολοκληρώσει μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα.
ΑΠΟΜΟΧΛΕΥΣΗ
Πάντως, οι τράπεζες θα συνεχίσουν την απομόχλευση φέτος παρά τις προβλέψεις πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 0,6%, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος. «Είναι ξεκάθαρο πως η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί από επαρκή πιστωτική επέκταση. Κατά τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο, η προσφορά δανείων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν πιστώσεις προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας», ανέφερε.

[Πηγή Άρθρου: Ίσκρα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου