Σελίδες

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μπλόκο στην πορτογαλική φτωχοποίηση

Μπλόκο στην πορτογαλική φτωχοποίηση
Από παλαιότερη μαζική διαδήλωση των Πορτογάλων κατά των μέτρων λιτότητας
[Πηγή: ThePressProject, 31/05/2014]
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε μέτρα λιτότητας τα οποία είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 και η κεντροδεξιά κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητα για τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης
Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τα τρία από τα τέσσερα μέτρα εναντίον των οποίων είχε προσφύγει η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση, όπως οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών, οι οποίες θα επιβάλλονταν σε όσους έχουν αποδοχές υψηλότερες από 675 ευρώ.
Η απόφαση των δικαστών σε ό,τι αφορά το μέτρο αυτό ειδικά πάντως δεν έχει «αναδρομική» ισχύ, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Οι δικαστές απέρριψαν επίσης το μέτρο που προέβλεπε κρατήσεις 6% και 5% επί των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας, αντίστοιχα, και το μέτρο που αφορούσε την επιβολή όρων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ακύρωσε το μέτρο το οποίο προέβλεπε την επιβολή μείωσης των επικουρικών συντάξεων για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα.
Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο την 17η Μαΐου. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση δηλώνει δεσμευμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που εφαρμόζει.

© 2010-2014 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου