Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ένας ξεχασμένος 16άρης – το πρώτο θύμα της μεταπολίτευσης

Ένας ξεχασμένος 16άρης – το πρώτο θύμα της μεταπολίτευσης

Το βράδυ της Παρασκευής 30 Απριλίου 1976,ο 16χρονος μαθητής Σιδέρης (Ισίδωρος) Ισιδωρόπουλος κολλούσε αφίσες της εξωκοινοβουλευτικής αριστερής οργάνωσης "Κ.Ο. Μαχητής" (Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής) που καλούσαν τους πολίτες στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στην Πλατείας Κοτζιά. Ήταν μέλος, επί ένα χρόνο περίπου, της Παράταξης "Μαθητική Πρωτοπορία".
Κοντά στην οδό Πειραιώς καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις με αποστολή τη σύλληψη αφισοκολλητών. Ο 16χρονος Σιδέρης, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη, τρέχει κυνηγημένος από τους αστυνομικούς προς την οδό Πειραιώς, παρασύρεται από διερχόμενο αυτοκίνητο και τραυματίζεται σοβαρά.
Την άλλη ημέρα –την Πρωτομαγιά, Σάββατο 1 Μαΐου 1976- ο 16χρονος Σιδέρης Ισιδωρόπουλος ξεψυχάει στο νοσοκομείο. Είναι ο πρώτος νεκρός της μεταπολίτευσης.
Τις ίδιες ώρες, και σε κοντινή απόσταση, ο Αλέκος Παναγούλης χάνει την ζωή του στο γνωστό «αυτοκινητιστικό δυστύχημα», σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Η είδηση για τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη συγκλονίζει –ορθώς και δικαιολογημένα- ολόκληρη την Ελλάδα. Η είδηση για τον θάνατο του Σιδέρη Ισιδωρόπουλου περνάει «στα ψιλά».
Λίγες μέρες μετά, στις 4 Μάη, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο Πολυτεχνείο για να διαδηλώσουν για την δολοφονία του Σιδέρη και, παρόλο που η πορεία προς την βουλή απαγορεύεται από την αστυνομία, η οργή και η αποφασιστικότητα κυριαρχεί. Η πορεία πραγματοποιείται. Την επομένη, 5 Μάη, ο κόσμος βγαίνει ξανά στον δρόμο, ίσως και πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες διαδηλώνουν μαχητικά στην κηδεία του Παναγούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου