Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ρωσία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κόκκινη Πλατεία

Ρωσία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κόκκινη Πλατεία (βίντεο+φωτο)

Φωτο: EPA / YURI KOCHETKOV
[Πηγή: Ναυτεμπορική, 01/05/2014]
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τη γιορτή των Εργατών, ξαναρχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, την ώρα που το αίσθημα του πατριωτισμού στη Ρωσία έχει ενταθεί από την ουκρανική κρίση.
«Είμαι περήφανος για την πατρίδα μου», «ο Πούτιν έχει δίκιο», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν στα χέρια τους οι διαδηλωτές μαζί με ρωσικές σημαίες και μπαλόνια λευκά, μπλε και κόκκινα, στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, της οποίας ηγείτο ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο για πρώτη φορά από το 1991.
Με πολυάριθμα πλακάτ και ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων, οι συμμετέχοντες γιόρτασαν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μετά τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος το οποίο καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα.
Ένας εκ των διοργανωτών της πορείας, ο Αλεξάντρ Τσερκούκοφ, πρόεδρος του κόμματος «Ένωση των Εργατών» είχε δηλώσει προχθές ότι η διαδήλωση θα έχει «αντιφασιστικό χαρακτήρα, λόγω της κατάστασης στα σύνορά μας» αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίζονται στα ανατολικά της Ουκρανίας.
EURONEWS
Φέτος, η επιστροφή των συμβολικού χαρακτήρα κινητοποιήσεων στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, έλαβε την έγκριση των αρχών, όπως την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ, όταν η Πρωτομαγιά αποτελούσε αφορμή για μεγαλειώδεις στρατιωτικές και πολιτικές παρελάσεις ενώπιον των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Ρωσίας, Μιχαϊλ Σμακόφ, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε ολόκληρη την χώρα.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου