Σελίδες

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η Μαύρη Θάλασσα "καίγεται" και οι φλόγες αγγίζουν την Τουρκία

Η Μαύρη Θάλασσα "καίγεται" και οι φλόγες αγγίζουν την Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
[Πηγή: Freepen.gr, 15/04/2014]
Με μεγάλη ανησυχία η Τουρκία παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και την μεγάλη ένταση που επικρατεί στην Μαύρη θάλασσα. Ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα είναι, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μεγαλώνει συνεχώς σε συνάρτηση με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή εξ αιτίας των γεγονότων της Ουκρανίας, αλλά και των ρωσικών καταγγελιών προς την Τουρκία για παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ σχετικά με την διέλευση από τα Στενά των αμερικανικών πολεμικών πλοίων με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η οποία αναδημοσιεύτηκε σε πολλές τουρκικές εφημερίδες, στις 12 Απριλίου ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, τύπου IL-20, προερχόμενο από την πλευρά της Ρουμανίας, πλησίασε επικίνδυνα τον τουρκικό εναέριο χώρο στις ακτές του τούρκικου Πόντου.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε συναγερμό στην τουρκική αεροπορική βάση της Μερτζιφούντας και αμέσως απογειώθηκαν τέσσερα τουρκικά F-16, πάντα σύμφωνα με τις τουρκικές ανακοινώσεις. Τα τουρκικά ενεπλάκησαν για λίγο με το ρωσικό αεροσκάφος ενώ στην συνέχεια το παρακολουθούσαν για αρκετή ώρα καθώς το ρωσικό δεν άλλαξε την πορεία του και συνέχισε απτόητο να πετά δίπλα στις τουρκικές ακτές.
Αυτό είναι ένα γνωστό επεισόδιο ενώ το τουρκικό δημοσιογραφικό παρασκήνιο κάνει λόγο και για άλλα επεισόδια που επίτηδες δεν έχουν πάρει δημοσιότητα καθώς η Άγκυρα ανησυχεί έντονα για αποσταθεροποιητικές προεκτάσεις της όλης κρίσης.
Χαρακτηριστικό είναι πώς το επεισόδιο αυτό έρχεται αμέσως μετά την έντονη ρωσική καταγγελία κατά της Τουρκίας για παραβίαση της συνθήκες του Μοντρέ, επιτρέποντας αμερικανικά πολεμικά πλοία να περνούν τα Στενά και να παραμένουν στην Μαύρη θάλασσα πέραν των χρονικών ορίων που επιτρέπει η συνθήκη σε χώρες εκτός του Ευξείνου Πόντου και παράλληλα με το πολύ σοβαρό επεισόδιο, όπως το αναμετέδωσαν με πρόδηλη ανησυχία οι Τούρκοι, του ρώσικου πολεμικού αεροπλάνου που παρενόχλησε αμερικανικό πολεμικό πλοίο πάλι στην Μαύρη Θάλασσα.
Αξιοσημείωτο είναι και αυτό ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις τουρκικές ανησυχίες, ότι η νέα εμπλοκή τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών με ρωσικό μαχητικό έγινε ενώ την ίδια ώρα που από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή από το Νότο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν με συριακά.
Η Δαμασκός φαίνεται να σκληραίνει την στάση της προς τους Τούρκους και στέλνει τα συριακά MIG-23 να πετούν κοντά στην τουρκική περιοχή του Χατάϊ στην οποία όμως οι Σύριοι δεν αναγνωρίζουν την τουρκική κυριαρχία, γιατί θεωρούν ότι παράνομα την κατέχει η Τουρκία.
Παράλληλα εμπλοκές σημειώνονται και στην περιοχή των συνόρων του Ντιαρμπακίρ, ενώ η ένταση και στο έδαφος συνεχίζεται με ανταλλαγή πυρών και από τις δυο πλευρές. «Καπάκι» σε όλα αυτά είναι ότι παρατηρούνται ανησυχητικές κινήσεις του κουρδικού στοιχείου εν όψει και της Πρωτομαγιάς προς της κατεύθυνση της ανακήρυξης μερικής αυτονομίας στις νοτιοανατολικές επαρχίες.
Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η Τουρκία βρίσκεται ουσιαστικά ανάμεσα σε δυο πυρά, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η τουρκική εφημερίδα Taraf, ενώ και στο εσωτερικό τα πράγματα είναι πολύ εύθραυστα καθώς η πόλωση μεγαλώνει συνεχώς και η χώρα οδηγείται σε νέα και πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στις 10 Αυγούστου.
Το «περίεργο» είναι πως ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά ανοιχτά μέτωπα, ενώ η καχυποψία της Άγκυρας προς πολλές πλευρές και ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ μετά την πρώτη έγκριση του νομοσχέδιου για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το αμερικανικό κογκρέσο έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι Τούρκοι συνεχίζουν χωρίς καμία μείωση τις αλλεπάλληλες προκλήσεις τους στο Αιγαίο και στον αέρα και στην θάλασσα.
Φαίνεται πως στην Άγκυρα κάποιοι κύκλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ο πιο βολικός τους αντίπαλος για να εκτονώσουν τα εσωτερικά και εξωτερικά του αδιέξοδα.
Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τι κάνουν αυτοί, αλλά εμείς πως αντιμετωπίζουμε τη όλη κατάσταση καθώς έρχονται πολύ ραγδαίες και πολύ σημαντικές εξελίξεις.
Δυστυχώς στην Αθήνα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ποιον βετεράνο ποδοσφαίριση ή ποιον αστέρα του lifestyle θα εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους για τις επόμενες ευρωεκλογές.


[Πηγή:
kostasxan.blogspot.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου