Σελίδες

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η χώρα στα χέρια κερδοσκόπων με ντίλερ την κυβέρνηση

Η χώρα στα χέρια κερδοσκόπων με ντίλερ την κυβέρνηση

[Πηγή: Η ΑΥΓΗ, 21/04/2014]
Για τα καλά φαίνεται ότι έχουν εισχωρήσει στην ελληνική οικονομία ξένα funds, διαβλέποντας φυσικά τις ευκαιρίες που... προσφέρει η μνημονιακή Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η παρουσία ξένων "γυπών", όπως αποκαλούνται στην αγορά, διευρύνεται ολοένα και περισσότερο στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη ισχύος του Μνημονίου, προσπαθώντας να πάρουν δουλειές χαμηλού κόστους - υψηλού κέρδους, κάτι το οποίο καταφέρνουν χάρις και στην οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση Σαμαρά και με τις ευλογίες της τρόικας. Αυτή η εισβολή στην οικονομική ζωή της χώρας θα μπορούσε να θεωρηθεί εντός καπιταλιστικού πλαισίου εάν έμενε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα... Εδώ όμως, ως φαίνεται, τα ξένα funds παίρνουν κρατικά "φιλέτα" και τράπεζες και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Πρόσφατο είναι άλλωστε το παράδειγμα της πώλησης της Πανγαία σε fund του Ισραηλινού B. Steinmetz και μάλιστα με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας ήταν θυγατρική! Ο ίδιος... επενδυτής φέρεται να κατηγορείται από την κυβέρνηση της Γουινέας για σκάνδαλο μιζών. Είναι εμφανές λοιπόν ότι είτε ο "έλεγχος" που διενεργεί η κυβέρνηση στους υποψήφιους επενδυτές είναι υποτυπώδης είτε γίνεται εσκεμμένα η επιλογή... Τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς...Είναι θλιβερό πάντως ότι τα χρόνια του Μνημονίου έχει δοθεί η ευκαιρία σε μεγαλοσχήμονες επενδυτές τύπου Σόρος, Πόλσον, Λόεμπ να τυμβωρυχήσουν και να σκυλέψουν το "πτώμα" της ελληνικής οικονομίας, το οποίο έθαψε η τρόικα, παρέα με τις τελευταίες κυβερνήσεις που έφεραν και υπηρέτησαν το Μνημόνιο.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης
Τελευταίο δείγμα των ανωτέρω αποτελεί η "διαχείριση" που έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των τραπεζών. Πρόκειται φυσικά για τη Eurobank και την Εθνική, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πριν 8 μήνες, με το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, να βάζει περίπου 13,8 δισ. ευρώ (5,8 για τη Eurobank και 8 δισ. ευρώ για την Εθνική), ενώ στην περίπτωση της δεύτερης έβαλαν και οι ιδιώτες γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα οι δύο τράπεζες ενδέχεται να αλλάξουν "χέρια" (η Eurobank σίγουρα) εάν ένα σχήμα ιδιωτών (ένα τυπικό fund) βάλει συνολικά περί τα 2,5 δισ. ευρώ (και για τις δύο)! Αυτό το στοιχείο φαίνεται τουλάχιστον σκανδαλώδες... ενώ οι ευθύνες για την κυβέρνηση και το ΤΧΣ είναι βαρύτατες... Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επίκειται νομοσχέδιο, από την πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαλλάσσει από τυχόν ποινικές ευθύνες τα μέλη του Ταμείου. Ας δούμε όμως τα "τερατουργήματα" που συντελέστηκαν αυτές τις ημέρες...
Eurobank...μισοτιμής
Μετά από απόφαση του ΤΧΣ και της διοίκησης της τράπεζας, η Eurobank αναμένεται να καταλήξει σε ιδιωτικά ξένα κεφάλαια, τα οποία θα χρειαστούν περίπου το 1/5 των χρημάτων που δαπανήθηκαν πριν λίγους μήνες για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με χρήματα του ελληνικού λαού για να την πάρουν στον έλεγχό τους. Συγκεκριμένα, τα funds Fairfax, Capital Research, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield είναι οι θεσμικοί επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,86 δισ. ευρώ.
H ομάδα των θεσμικών επενδυτών θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με 1,332 δισ. ευρώ (το οποίο αντιπροσωπεύει το 47% της ΑΜΚ) στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΜΚ θα υλοποιηθεί στα 0,30 ευρώ! Τα 0,30 ευρώ φέρουν discount (έκπτωση) -26% σε σχέση με το κλείσιμο της Μεγάλης Τρίτης στα 0,4060 ευρώ και discount -80,5% σε σχέση με τα 1,54 ευρώ της προηγούμενης αυξήσεως κεφαλαίου στα 5,8 δισ. ευρώ, δείγμα των ατυχέστατων χειρισμών που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνολικοί χειρισμοί, οι οποίοι αφορούν και την Εθνική, οδήγησαν το Χρηματιστήριο σε εννέα σερί πτώσεις μετά από 70 μήνες!
Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ, όπως ορίστηκε στις 12 Απριλίου 2014 από τη Γενική Συνέλευση της Eurobank, θα καλυφθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος και με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
Η Εθνική, τα χαμένα ταμεία και οι... παρεμβάσεις
Μετά την υπόθεση της Eurobank, μεγάλο "φιάσκο" φαίνεται πως αποτελεί η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων!
Το παραπάνω συνεπάγεται πως η τράπεζα ενδέχεται να καταλήξει σε "χέρια"... οποιουδήποτε... εκτός και αν υπάρξουν κάποιες νέες διευκρινίσεις στην πορεία. Επίσης γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε επίσημα πριν από περίπου 25 ημέρες ότι δεν πρόκειται να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της, τις οποίες "ανέδειξε" η έκθεση της BlackRock, κάτι το οποίο αναίρεσε λίγε ημέρες μετά.
Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να σημειωθεί πως το προηγούμενο καλοκαίρι η ΕΤΕ ανακεφαλαιοποιήθηκε με 9,75 δισ. ευρώ περίπου από το ΤΧΣ και κάποιους ιδιώτες, ενώ τώρα με το 25% των χρημάτων θα είναι δυνατόν η διοίκηση να αλλάξει "χέρια".
Ακόμη ζητούμενο αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν το 1% της τράπεζας και τα οποία έχουν ήδη υποστεί ζημιές τόσο από την περυσινή ανακεφαλαιοποίηση όσο και από το PSI.
Τέλος, θα πρέπει να δειχθεί ποιος θα λάβει την ευθύνη να γίνει η ΑΜΚ της Εθνικής με τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες η ανακεφαλαιοποίηση (4,29 ευρώ), όπως τουλάχιστον έχει προεξοφλήσει η αγορά (κάνουν λόγο για τιμή μετοχής 2,2-2,5 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί πως για όλα τα παραπάνω φέρουν βαρύτατη ευθύνη τόσο η κυβέρνηση όσο και η νυν διοίκηση της Εθνικής, οι οποίοι φαίνεται να οδηγούν την τράπεζα σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως τουλάχιστον αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί αναλυτές. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η έγκριση του ΤΧΣ δόθηκε μετά από μαραθώνιες διεργασίες.
Να σημειωθεί ότι αρχικά το ΤΧΣ είχε καταψηφίσει με 4 κατά και 3 υπέρ την αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε νέα συνεδρίαση του ΤΧΣ , όπου η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αύξησης κεφαλαίου που είχε εισηγηθεί η γνωστή από την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ και είχε εγκρίνει και η ΤτΕ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις για να αλλάξει η όλη στάση...
Τα funds "μένουνε Ελλάδα"...
Πάντως, αρκετά μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια (funds) δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφού τη βλέπουν ως ευκαιρία... Ο λόγος για τα York Capital, Third Point, Fairfax Financial Holdings, Oaktree Capital, Blackstone Group, Baupost Group και Paulson & Co.
Πριν λίγους μήνες η York Capital έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ΓEK Tέρνα με την τοποθέτηση 100 εκατ. ευρώ μέσω της πλήρους κάλυψης του πενταετούς ομολογιακού δανείου 65 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τον όμιλο του επιχειρηματία Περιστέρη. Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο μέχρι τώρα είχε «ελληνική παρουσία» με τη σχετικά μικρή συνεργασία με την οικογένεια Kωνσταντακόπουλου όσον αφορά την Costamare και τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Nταν Λόεμπ, "έριξε" 60 εκατ. ευρώ στην ελληνική Energean Oil & Gas που ελέγχει τα πετρέλαια της Kαβάλας, ενώ κέρδισε και το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στα Γιάννενα και το Kατάκολο.
Το αμερικανικό Oaktree Capital έχει επενδύσει στη ναυτιλία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από κοινού με Έλληνες εφοπλιστές.
Η εταιρεία του διεθνούς φήμης δισεκατομμυριούχου Tζον Πόλσον (είχε κερδοσκοπήσει ποντάροντας στη χρεοκοπία της Ελλάδας), είναι μία εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Ο Πόλσον έχει αγοράσει το 5% της Alpha και το 4% της Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου